Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич

...
Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич
Коментари Харесай

Радев и Вучич поискаха нов КПП между България и Сърбия

Президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич считат да предложат на двете държавни управления да изградят още един контролно-пропускателен пункт сред двете страни. Това стана ясно на взаимната конференция на двамата държавни глави в Белград, където българският президент е на посещаване по покана на сръбския си сътрудник.

Българският президент уточни още, че растежът на стокообмена сред двете страни предходната година е забележителен, надхвърлил е един 1 милиарда евро, има нараснал туристически продан, а огромните свързващи ни инфраструктурни планове са в развиване – и автомагистралата София-Ниш, и създаване на газовия интерконектор сред двете страни, и в региона на железопътния превоз. На въпрос Радев означи, че упованията са до 2022 година нашият сектор от автомагистралата София-Ниш да е подготвен, а по интерконектора текат предпроектни изследвания.

Двамата разискаха и

европейската интеграция на Сърбия ,

като Радев беше безапелационен:„ Реалната европейска интеграция на страните от нашия район минава през помиряване с предишното, загърбване на езика на омразата, определяне на добросъседски връзки, съблюдаване на правата на малцинствата. Историческото помиряване, върху което беше построена единна Европа, би трябвало да откри място и на Балканите и би трябвало всички да работим дружно за това “, акцентира българският президент.

„ Нашата цел е да работим дружно за вероятността на Балканите в тяхното европейско бъдеще, тъй като единствено по този начин можем да подсигуряваме сигурност, непоклатимост, разцвет на района “, разяснява Румен Радев. „ Сърбия има своята времева рамка “, означи той и изрази мнение, че 2025 година е амбициозна, само че постижима цел, като, несъмнено, тя желае готовност за решителни промени.

Радев означи, че

езикът на омразата и разединението би трябвало да остане в предишното ,

а на негово място идват съдействието и другарските връзки. „ Това е методът да покажем, че сме извлекли поучения от уроците от предишното и можем дружно да вървим към нашето общо европейско бъдеще “, разяснява българският президент.

Радев напомни, че на следващия ден дружно с президента Вучич ще имат среща с българското малцинство. „ Това е първата такава взаимна среща и е в действителност знаково събитие “, сподели той. „ Очакваме, че това наше национално малцинство ще усети по-силната поддръжка на сръбската страна, ще усети във всекидневието си по-скоро тези положителни промени в сръбското законодателство във връзка с националните малцинства “, добави българският държавен глава.

По думите му програмата, която е предложил Вучич, е напълно в дух на историческо помиряване и съгласие. „ Утре ще поставим дружно цветя на паметника на Нешков връх, където почиват дружно сръбски и български бойци, ще създадем и първа копка на паметника на Свети Кирил и Методий “, сподели Румен Радев.

Президентът Александър Вучич от своя страна уточни, че

взаимоотношенията сред България и Сърбия с всяка година са все по-добри .

„ Имахме една значима тематика през днешния ден – освен за предишното, а и за нашето бъдеще, за споровете в предишното, по какъв начин можем да превъзмогнем тези спорове, пристигнало е време да отворим една нова страница за бъдеще и да се концентрираме върху другарството “, означи Вучич.

„ Говорим и за българското малцинство в Сърбия, зачитайки настояванията на българската страна, на българите, които живеят тук “, разяснява той и уточни готовността за финансиране на медиите на български език в Сърбия, културната инфраструктура.

Двамата са разискали и тематиката за Косово .

„ България признава без значение Косово, само че мненията от страна на Сърбия би трябвало да бъдат чути, признателни сме за уважението, което се демонстрира към нас “, разяснява Вучич. Румен Радев означи, че разговорът за Косово няма опция, би трябвало да се откри решение на този проблем, тъй че Сърбия да няма спънки в своята интеграция в европейските структури. „ Но би трябвало да бъдем деликатни, причините на сръбската страна би трябвало да бъдат оценени и оценени доста деликатно, тъй като, в случай че бъдат подценени, ще получим моментно решение, само че надали то ще бъде устойчиво, рационално и стабилно във времето “, счита Радев.

В Белград президентът Радев има срещи и с министър-председателя Ана Бърнабич и с ръководителя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР