Президентите на България и Китай приеха в Пекин Съвместна декларация

...
Президентите на България и Китай приеха в Пекин Съвместна декларация
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна със Си Дзинпин в Китай

Президентите на България и Китай одобриха в Пекин Съвместна декларация за издигане на двустранните връзки на равнище стратегическо партньорство. Президентът Румен Радев е на държавно посещаване в Китай по покана на своя сътрудник. Според Си Дзинпин взаимната декларация ще даде нов тласък в развиването на двустранните връзки. Румен Радев счита, че документът ще е добра основа за надграждане на постигнатото в двустранните връзки.


Президентът Румен Радев и брачната половинка му бяха посрещнати с впечатляваща гала на площада пред Великата зала на народите. Като специфичен жест на внимание прозвуча и претекст от българска национална ария.

В декларацията за стратегическо партньорство, утвърдена от двамата президенти, в детайли са записани посоките за партньорство. Сред тях са осъществяването на китайската самодейност, възраждаща античния път на коприната „ Един пояс, веднъж ".

Общо е мнението, че би трябвало да се задълбочи съдействие в сферите на търговията, вложенията, инфраструктурата, селското стопанство, научната сфера.

Си Дзинпин уточни, че България е втората страна признала Китайската национална република преди 70 години. Спомни си също за жеста на страната ни да предложения китайски деца на отмора след мощно земетресение, както и помощта на китайската страна в търсенето на алпиниста Боян Петров.
Си Дзинпин: Всичко това демонстрира, че връзките сред нашите нации са извънредно положителни. Сега те се издигат до стратегическо партньорство. Ние би трябвало да използваме тази огромна опция в изменящата се международна обстановка да развиваме и да дадем нов тласък в двустранните връзки.Румен Радев: Вярвам че ще продължим дружно за играем градивна роля в двустаен и интернационален проект, да работим в дух на съгласие и съдействие за просперитета на нашите нации.
Двамата разискаха и партньорството на Китай с Европейския съюз и страните от Централна и Източна Европа.

Китай е вторият по величина търговски сътрудник на Европейския съюз след Съединени американски щати. И е най-големият азиатски търговски за България.

Президентът Радев беседва също с Ли Джаншу - ръководител на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители. Той показа, че българската роза и мляко са изключително ценени от китайците и направи забавно съпоставяне.
Ли Джаншу - ръководител на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители: Когато бяхте във Военновъздушните сили, знам, че персонално сте управлявали изтребител и сте създали доста сложни маневри като „ кобра ". Това е може да се одобри като знак на духа на българския народ. Тоест на независимост и храброст.Румен Радев: Сега ни следва да осъществим дружно с Вас още по-сложни и значими маньоври - да създадем по този начин, че да създадем доста по-добри условия за съдействие.
По-рано денем огромен интерес провокира българо-китайски бизнес конгрес, който събра доста хора от двете страна. Президентът Радев показа преимуществата да се влага у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР