Президентите на България и Хърватия Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович

...
Президентите на България и Хърватия Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович
Коментари Харесай

Президентите на България и Хърватия предлагат пряка авиолиния Пекин-София-Загреб

Президентите на България и Хърватия Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович подписаха взаимно обръщение до президента на Китай Си Дзинпин за разкриване на директна въздушна линия Пекин-София-Загреб. Според тях посредством авиолинията ще бъде поощрен и обменът в туризма, образованието, науката и културата с Китай. Обща бе оценката, че районните начинания с присъединяване на Китай „ 17+1 “ и „ Един пояс, веднъж “ и обвързваните с тях планове в превоза, енергетиката, културата и науката, са действителна инвестиция в икономическото развиване на страните от Централна и Източна Европа. Двамата президенти се срещнаха през днешния ден в Загреб.

"Във време на непредвидими провокации България и Хърватия ще засилят съдействието си и ще организират постоянни съвещания по основни тематики от европейския и районен дневен ред. Двете страни ще работят за стратегически измерения на партньорството в сфери като сигурността и защитата, използването на закона, търговията и икономическите връзки, туризма, образованието, науката и културата ", се споделя в взаимна позиция на Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович.

Двете страни имат общ ангажимент за европейската вероятност на Западните Балкани. Според тях европейската интеграция без Западните Балкани ще остане недовършен план. Друг акцент е икономическото и обществено доближаване би трябвало да се трансформира във водещ приоритет на Европейския съюз и за това е належащо съхраняването на капацитета на кохезионната и на общата селскостопанска политика. Според Радев без доближаване сред Западна и Източна Европа или в случай че Европа действа „ на две или повече скорости “, е немислимо да се приказва за обединен Европейски Съюз, който да се утвърди като действителен фактор в интернационалните връзки.

Двамата президенти бяха единомислещи, че е нужна по-голяма поддръжка за страните, охраняващи външните европейски граници. Според Румен Радев европейската миграционна политика няма да бъде ефикасна, до момента в който не се реформира системата за даване на леговище и не се ревизира Дъблинският правилник. Необходим е и по-активен разговор със страните, от които произлизат мигрантите, както и разбор на дълготрайните последици за европейските страни от миграционните потоци. Румен Радев изрази поддръжката на страната ни за самодейността на Колинда Грабар-Китарович „ Три морета “, ориентирана към поощряване на икономическите благоприятни условия и енергийната диверсификация за страните от районите на Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Годишният стопански продан от 280 млн. евро не отговоря на опциите на бизнеса от двете страни и България и Хърватия ще насърчат последващото задълбочаване на икономическите връзки и взаимните вложения, беше общата позиция на президентите. Подобряването на транспортната и енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа с поддръжката на Европейски Съюз е от основно значение за икономическия продан, контактите сред бизнеса и туризма в целия район. През 2018 година над 36 000 хървати са посетили страната ни, а над 22 000 българи са избрали да почиват в Хърватия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР