Президентите на България и Австрия призоваха за съживяване на Дунавската

...
Президентите на България и Австрия призоваха за съживяване на Дунавската
Коментари Харесай

България и Австрия споделят обща визия за Дунавската стратегията

Президентите на България и Австрия приканиха за възкръсване на Дунавската тактика и по-активно съдействие сред страните, ситуирани по Дунава. Румен Радев е на публично посещаване в Австрия по покана на своя сътрудник Александер Ван дер Белен. В 140-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Австрия, двамата президенти са единомислещи, че двустранните връзки на всички равнища са отлични.

 © БГНЕС
България и Австрия споделят обща визия за развиването на Дунавската тактиката като инструмент за поощряване на икономическия напредък в района. Като проблем президентът Радев открои неналичието на избран бюджет за тактиката. Според него, в случай че се обединят напъните на обособените страни и се употребяват опциите на европейските фондове, ще се основат нови опция за икономическо развиване, туризъм и културен продан.
Румен Радев: Тази европейска река през вековете, свързвала нашите нации беше прекратена. Време е да обединим напъните.Александер Ван дер Белен: През последните години беше прекомерно безшумно към тази Дунавска тактика. Време е още веднъж да бъде съживена и се надявам, че Хърватското председателство от началото на идната година ще го направи.
Двамата президенти поддържат европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Румен Радев показа българската позиция, че поддръжката ни не е безусловна и ще зависи от решаването на противоречивите въпроси, свързани с общата ни история.
Александер Ван дер Белен: Всички знаем, че към момента има някои културни и политически въпроси сред Северна Македония и България и сред Северна Македония и Гърция. Но това не би трябвало да пречи на началото на договарянията за присъединение. Румен Радев и Александер Ван дер Белен разясниха, че мигрантски напън към Европа още веднъж се ускорява.Румен Радев: Призовавам за по-бързо европейско решение на проблемите. Да има един европейски отговор.
Австрия е един от предпочитаните търговски и стопански сътрудници на България. От 1996 година до момента австрийските вложения са 4.5 милиарда евро. Това подрежда алпийската страна на 2-ро място по директни задгранични вложения у нас.

По-късно президентът Радев беседва също с федералния канцлер, с ръководителя на Националния съвет и с ръководителя на Конституционния съд в Австрия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР