Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отказва да подаде оставка по време

...
Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отказва да подаде оставка по време
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве отказва оставка, макар да е под домашен арест


Президентът Зимбабве Робърт Мугабе отхвърля да подаде оставка по време на договарянията с военните.

Мугабе упорства за избори на водач на ръководещата партия "Африкански народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ – ПФ). Той ще подаде оставка, единствено в случай че не бъде избран отново, разкриват източници от зимбабвийските спецслужби, на които се базират западни медии.

Посредник в договарянията сред Мугабе и военните, които взеха под надзор ситуацията в страната, е католическият духовник Фиделис Муконори. Мугабе е католик.

Документи на спецслужбите разкриват, че вицепрезидентът и някогашен началник на спецслужбите Емерсън Мнангагва е водил последната година секрети договаряния с военните и опозицията за бъдещето на страната след Мугабе.

Междувременно в столицата Хараре през вчерашния ден се завърна водачът на опозицията Морган Тсвангираи, които е и водач на партията „ Движение за демократични промени". Той бе в чужбина, където се лекуваше от рак. Завръщането му ускорява догатките, че в страната се прави подготовка за промяна на властта.

Вчера страна известно, че военните държат под домакински арест Робърт Мугабе и още няколко лица от най-близкото му обграждане. Те също са блокирали пътищата към държавните здания, Народното събрание и съдилищата в Хараре, а също са завзели държавната телевизия и радио. Военните твърдят, че не става дума за прелом, а дейностите им са ориентирани против „ нарушителите “ в обкръжението на президента. /ТАСС
 ZIMBABWE CIRIS MILITARY CONTROL ZIMBABWE CIRIS MILITARY CONTROL / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР