Президентът взе това решение, след като последователно в рамките на

...
Президентът взе това решение, след като последователно в рамките на
Коментари Харесай

Ще предложи ли Димитър Главчев служебно правителство?

Президентът взе това решение, откакто поредно в границите на два дни беседва с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

 

Държавният глава се срещна с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, с шефа на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с номинираният за длъжностен министър председател ръководител на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

 

В листата с евентуалните претенденти беше и омбудсманът Диана Ковачева, която разгласи, че следва да подава своята оставка пред Народното събрание, защото скоро ще постави клетва като арбитър в Съда по правата на индивида в Страсбург.

След решението на президента, по Конституция служебният министър председател би трябвало да предложи състав и конструкция на служебното държавно управление, което ще бъде назначено от президента. След това би трябвало да бъдат планувани нови парламентарни избори в двумесечен период.

 

Основна задача на служебното държавно управление е да организира почтени и свободни избори, гласи член 99 от главния закон.

 

В петък депутатите одобриха в незабавен порядък, че назначеният за служебен министър председател употребява неплатен отпуск от досегашната си служба по време на своя мандат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР