Президентът връчва първия мандат за редовна власт на ГЕРБ-СДС на

...
Президентът връчва първия мандат за редовна власт на ГЕРБ-СДС на
Коментари Харесай

Радев връчва първия мандат на 15 май: ГЕРБ обявяват номинацията си за премиер

Президентът връчва първия мандат за постоянна власт на ГЕРБ-СДС на 15 май, а те афишират номинацията си за министър председател на следващия ден в Народното събрание. Което и да е държавното управление, от депутатите зависи приемането на значимите закони за влизането ни в еврозоната през 2025-а.

Президентът дава още една седмица на партиите, с цел да намерят формулата за постоянна власт. Парламентарната рулетка ще се завърти в понеделник с връчване на мандата по право на ГЕРБ-СДС. От този ден стартират и периодите, след които, в случай че не се сформира държавно управление, 49-тото Народно събрание ще бъде необуздано. 

Той добави, че се надява партиите да употребяват това време рационално

Румен Радев се аргументира с това, че „ дава още седмица най-много, с цел да има време за работа в Народното събрание по бюджета и значимите закони “.  „ След месец от старта на новото Народно заседание - резултат от работата на депутатите няма “, съобщи президентът.

„ И за мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели. Няма логичност. Обяснението е че ползите на страната са подчинени на ползите на партиите “, сподели още президентът.

Дотогава би трябвало да има изясненост кой би подкрепил ГЕРБ

На този декор партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, съставяйки постоянно държавно управление.

„ Изглежда, че в това време желаят да вържат ръцете на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет . Това е безконтролно към хората и към страната. Затова ще връча първия изследователски мандат на 15 май, идващият понеделник и доста разгадавам това време да се употребява по най-хубави метод “, сподели още Румен Радев.

Така първите в Народното събрание ГЕРБ-СДС имат още една седмица да намерят поддръжка за собствен кабинет.

“Логиката е да има коалиция сред първите и вторите, само че за ГЕРБ има и други разновидности “, съобщи Дончев

„ Логично е да се създадат всички опити за съставяне на кабинет с първия мандат, тъй като тогава се поставят най-вече старания, тогава и вероятността съгласно мен е най-голяма. Рисковете са огромни . Първо рискуваме, както споделих бюджета. Големият риск е, че в случай че отидем на този вид за такива избори – огромният риск е от още по-малка изборна интензивност, а това значи доста ниска легитимност на Народното събрание и на идващото държавно управление “, съобщи Румен Радев.

Президентът отхвърли да разяснява напрежението в прокуратурата, след гърмежа до колата на основния прокурор Иван Гешев. Вчера заместникът му - Борислав Сарафов, прикани прокуратурата „ да излезе от политическия терен, където е нагазила надълбоко “.

Всяко посягане против живота и здравето на български жител е неприемливо, сподели той

„ Няма да разясня разговорите сред висши магистрати, само че е значимо час по скоро и изрично да се открият както причинителите, по този начин и подбудителите и уредниците на това посягане против основния прокурор “, съобщи още президентът.

Той акцентира, че по-важна от случая е битката с корупцията и престъпността. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР