Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна преговаря с Турция и

...
Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна преговаря с Турция и
Коментари Харесай

Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на зърно

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна договаря с Турция и Организация на обединените нации по отношение на износа на украинско зърно през пристанищата си, оповестява в. " Украинска истина ".

На брифинг с шведския министър председател Магдалена Андершон той акцентира, че осъществяването на този план " ще бъде мъчно тук-там, само че несъмнено допустимо ", тъй като, както Украйна, като страна експортьор на зърно, по този начин и фермерите, които се нуждаят от експорт, с цел да се приготвят за сеитбата през идната година, са нетърпеливи да го създадат.

Зеленски повтори, че сега в страната са блокирани 22 милиона тона зърно.

В момента Украйна работи с Организация на обединените нации, и по-специално непосредствено с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш.

" Наистина сега преговаряме с турската страна и Организация на обединените нации. Наши представители, които дават отговор за сигурността на зърното, което излиза от нашите пристанища. Но е доста значимо някой да подсигурява сигурността на корабите на избрани страни, които идват при нас да товарят храни, с изключение на Русия, на която нямаме доверие ", настоя президентът.

Той означи, че Организация на обединените нации заема лидерска позиция, а не работи като модератор. " Те наподобяват подготвени да управляват този развой ", уточни Зеленски.

" Украйна не губи време и работим по разнообразни способи, както по железопътен, по този начин и по речен път, за експорт на нашето зърно. Ние усилваме тази активност всекидневно ", увери той.

Износът от украинските пристанища беше спрян след началото на съветската инвазия.

Москва упорства част от глобите, наложени й от Запада, да бъдат отстранени, с цел да възобнови своя експорт на зърно и торове.

Украйна упреква Русия за кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла минимум 400 000 тона зърно от окупирани украински територии.

Турция към този момент съобщи, че ще се опълчи на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно или други артикули и да ги продава нелегитимно на интернационалните пазари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР