Президентът Владимир Зеленски коментира, че явно Украйна няма да стане

...
Президентът Владимир Зеленски коментира, че явно Украйна няма да стане
Коментари Харесай

Зеленски призна: Вече разбрахме, че Украйна няма да стане член на НАТО

Президентът Владимир Зеленски разяснява, че очевидно Украйна няма да стане член на НАТО. По думите му Киев към този момент е схванал, че политиката на " отворени порти " на алианса не се отнася до Украйна, съобщи организация УНИАН.

Украинският водач съобщи това по време на онлайн-изявлението си пред съвещанието на щаба на английските Обединени експедиционни сили (Joint Expeditionary Force), което се организира в Лондон под управлението на английския министър председател Борис Джонсън.

" Разбираемо е, Украйна не е член на НАТО и ние разбираме това добре, съответни сме. Години наред слушахме за отворените порти, само че към този момент чухме, че няма да влезем там и би трябвало да признаем това. Радвам се, че нашият народ стартира да схваща това и рачита на себе си и нашите сътрудници, които ни оказват помощ ", съобщи президентът.

Той още един път прикани да бъде закрито небето над територията на Украйна, само че призна, че взимането на такова решение е малко евентуално.

" Украйна не претендира за активиране на Член 5-ти от Договора за НАТО. Ние постоянно сме казвали, че нашето небе би трябвало да бъде защитавано както това на Алианса, само че разбираме, че постоянно има едно " само че ". Но какъв ще бъде отговорът на пакта, в случай че техните членове в Източна Европа към този момент се обръщат към тях за отбрана. Ако към тях полетят съветски ракети, или, недай Боже, съветски самолети. Русия нападна нашата Лвовска област, ракетен удар на 20 км от границите на НАТО. На териториите на Алиянса към този момент падаха съветски дронове ", означи президентът.

Пред съвещанието Зеленски показа визията си за това по какъв начин може да бъде спряна съветската експанзия и войната против Украйна и да се основат нови гаранции за сигурност и човещина.

" Руската военна машина към момента може да бъде спряна. Все още могат да бъдат прекъснати убийствата. И вие виждате по какъв начин ние се борим. Но дружно с вас ще бъде по-леко. И, най-важното, да прекратим унищожаването на демокрацията. Да го спрем в този момент, на наша земя, или те ще дойдат и при вас ", разгласи Зеленски.

От страна на висши представители на НАТО и Съединени американски щати към този момент на няколко пъти бяха правени изказвания за невъзможността за закриване на небето над Украйна, защото това би било оповестяване на война от страна на Алианса на Русия.

Зеленски прикани сътрудниците да усилят помощна за Украйна, защото на един украински танк се падат 100 машини на нападателите.

Той посочи, че в арсенала на Русия има всичко - ракети, бомби, самолети, вертолети, танкове, диверсанти, както и хакерски атаки.

" И всичко това ще бъде ориентирано против Европа, в случай че Украйна не издържи. Затова ви апелирам - помогнете на себе си, помагайки на нас. Знаете от какви средства се нуждаем и какво ни е витално належащо - самолети... ", съобщи още президентът.

Той посочи, че украинските военни употребяват цялото въоръжение, което съумяват да придобият като титли и всичко, което получават от партньорските страни, само че то не доближава.

" Но размерите, които ни пращате за седмица, ние използваме за 20 часа... Защото войната е жестока, на един наш войник се падат най-малко 10-20-30 окупатори. На един наш танк - 100 техни. Затова желаеме помощ ", добави Зеленски и съобщи, че е убеден в това, че доставките на военна помощ могат да бъдат увеличени.

" Това ще ускори вашата отбрана, дружно с нашта. Нашата мощ е в бързите дейности, в солидарността и истината. И истината е на наша страна ", заключи Володимир Зеленски.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР