Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си

...
Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си
Коментари Харесай

Путин показва пред Моди и Си в ШОС, че все още е начело след бунта на Вагнер

Президентът Владимир Путин ще взе участие тази седмица в първата си многостранна среща на върха , откогато въоръжен протест раздруса Русия, като част от рядка интернационална група, в която страната му към момента се радва на поддръжка, написа АП.

Лидерите ще се съберат виртуално във вторник за среща на високо ниво на Шанхайската организация за съдействие , група за сигурност, учредена от Русия и Китай , за да противодейства на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан .

Домакин на събитието тази година е Индия , която стана член през 2017 година Това е най-новата опция за премиера Нарендра Моди да показва възходящото световно въздействие на страната.

Досега групата се е съсредоточила върху задълбочаване на сигурността и икономическото съдействие, битката с тероризма и трафика на опиати , оправянето с изменението на климата и обстановката в Афганистан, откакто талибаните поеха властта през 2021 година Когато външните министри се срещнаха в Индия предишния месец, войната на Русия против Украйна надали е показана в техните обществени забележки, само че следствията за разрастващите се страни върху сигурността на храните и горивата остават угриженост за групата, споделят анализатори.

Форумът е по-голям от всеки път за Москва, която желае да покаже, че Западът не е съумял да я изолира . Групата включва четирите централноазиатски народи Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, в район, където съветското въздействие е надълбоко. Други включват Пакистан, който стана член през 2017 година и Иран, който би трябвало да се причисли във вторник. Беларус също е на линия за участие.

" Тази среща наистина е една от дребното благоприятни условия в международен мащаб, в които Путин може да показва мощ и доверие ", сподели Майкъл Кугелман, шеф на Института за Южна Азия на Wilson Center.

Нито една от страните членки не е осъдила Русия в резолюциите на Организация на обединените нации, а вместо това е избрала да се въздържа. Китай изпрати делегат да посредничи сред Русия и Украйна, а Индия неведнъж е призовавала за спокойно разрешаване на спора.

Лично за Путин срещата на върха съставлява опция да покаже, че управлява обстановката след краткотрайния протест на шефа на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин.

" Путин ще желае да увери сътрудниците си, че към момента е отпред и да не остави никакво подозрение, че провокациите пред неговото държавно управление са победени ", сподели Танви Мадан, старши помощник в института Брукингс.
 Китай припомня, че с Русия са основни за международния мир
Китай припомня, че с Русия са основни за международния мир

Пекин твърдо стои за разговор вместо борба

Индия разгласи през май, че срещата на върха ще се организира онлайн , вместо персонално, както предходната година в Самарканд, Узбекистан, където Путин театралничи за фотоси и вечеря с други водачи.

Поне за Ню Делхи вероятността да одобри Путин и китайския водач Си Дзинпин единствено две седмици откакто Моди беше почетен с помпозно държавно посещаване от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, не би била идеална .

След всички фанфари, които Моди получи от американските водачи при неотдавнашното си посещаване, " щеше да е прекомерно рано (за Индия) да приветства китайски и съветски водачи ", сподели Кугелман.

Връзката на Индия с Москва остава мощна по време на войната ; тя е натрупала рекордни количества съветски недопечен нефт и разчита на Москва за 60% от отбранителната си техника. В същото време Съединени американски щати и техните съдружници нападателно ухажват Индия, която виждат като противотежест на възходящите упоритости на Китай.

Ключов приоритет за Индия във форума е да балансира връзките си със Запада и Изтока, като страната е хазаин и на срещата на върха на Групата на 20-те водещи стопански системи през септември. Това също е платформа за по-задълбочено ангажиране на Ню Делхи с Централна Азия.

" Индия хвали този тип външна политика, при която лавира с всички по едно и също време ", сподели Дерек Гросман, анализатор на Индо-Тихоокеанския район в RAND Corporation.

Ню Делхи, споделят наблюдаващи, ще се стреми да обезпечи личните си ползи на срещата на върха. Вероятно ще подчертае нуждата от битка с това, което назовава " трансграничен тероризъм " - против Пакистан, който Индия упреква, че въоръжава и образова бунтовници, борещи се за самостоятелност на следения от Индия Кашмир или за консолидираното му в Пакистан, обвиняване, което Исламабад отхвърля.

Може също по този начин да подчертае нуждата от ценене на териториалната целокупност и суверенитет - обвиняване, постоянно ориентирано към другия му противник, Китай . Индия и Китай бяха заключени в интензивно тригодишно опълчване, включващо хиляди бойци, ситуирани по продължение на противоречивата им граница в източния район Ладак.

Анализатори споделят, че Китай , който се стреми да се показа като световна мощ, се трансформира в преобладаващ състезател във конгреси като ШОС , където ползата към пълноправно участие от страни като Мианмар, Турция и Афганистан набъбна през последните години.

" Ограничението на ШОС е, че Китай и Русия се пробват да го трансфорат в антизападна формация , а това не се вписва в самостоятелната външна политика на Индия ", сподели Мадан.

ШОС също може да се окаже предизвикателство за Вашингтон и неговите съдружници в дълготраен проект.

" За страните, които изпитват стеснение към Запада и тяхната външна политика, ШОС е добре пристигнала опция, основно заради функциите, които играят Русия и Китай.... Мисля, че това акцентира каква угриженост може да бъде тази група за редица западни столици, изключително в случай че продължава да се уголемява ", сподели Кугелман.
 Китай ги сплотява, Русия ги разделя
Китай ги сплотява, Русия ги разделя

Ако рисковете от Китай сближават двете столици Вашингтон и Ню Делхи, Русия ги отдалечава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР