Президентът Владимир Путин предупреди в петък Запада, че продължаващите санкции

...
Президентът Владимир Путин предупреди в петък Запада, че продължаващите санкции
Коментари Харесай

Путин: Санкциите срещу Русия ще доведат до катастрофални цени в енергетиката

Президентът Владимир Путин предизвести в петък Запада, че продължаващите наказания против Русия поради войната в Украйна рискуват да провокират пагубни покачвания на цените на силата за потребителите по света, съобщи Ройтерс.

Путин, който гледа на наказания против Русия като оповестяване на икономическа война, сподели, че апелите на Запада да се понижи зависимостта от съветската сила са предизвикал " напрегнат " скок на цените на петрола и газа на международните пазари.

Клиентите от Европейския съюз обявиха, че желаят да се откажат от съветския газ, до момента в който водачите на Г-7 оповестиха предишния месец, че желаят да проучат опцията за въвеждане на " ценови горни граници " на съветските изкопаеми горива, в това число на петрола.

" Санкционните ограничавания против Русия предизвикват доста повече вреди на тези страни, които ги постановат. По-нататъшното потребление на наказания може да докара до още по-тежки – без пресилване, даже " пагубни " – последствия на международния енергиен пазар “, съобщи Путин пред водачите на съветската нефтена и газова промишленост, в това число основния изпълнителен шеф на " Роснефт " Игор Сечин и вицепремиера Александър Новак, оповестява Ройтерс.

" Знаем, че европейците се пробват да заменят съветските енергийни запаси. Очакваме обаче резултатът от сходни дейности да бъде повишение на цените на газа на спот пазара и повишение на цената на енергийните запаси за крайните консуматори ", сподели още Путин.

Трябва да се има поради, че Русия е вторият по величина експортьор на нефт в света след Саудитска Арабия, като в същото време е най-големият експортьор на природен газ в света и най-големият експортьор на пшеница в света. Европа внася от Русия към 40% от естествен си газ и 30 % от своя нефт.

Руският президент още веднъж уточни, че по този начин нареченият от него стопански " блицкриг " на Запада се е провалил, само че призна, че са нанесени стопански вреди на стойност 1,8 трилиона $.

Той предизвести съветските енергийни компании, че би трябвало да се приготвят за петролното ембарго на Европейски Съюз, което би трябвало да влезе в действие към края на годината.

" В момента държавното управление обмисля разновидности за развиване на железопътната и тръбопроводната инфраструктура за доставка на съветски нефт и петролни артикули в другарски страни ", означи Путин.

Той приветства обстоятелството, че други страни-производителки на нефт се опълчиха на настояванията на Запада да усилят производството си, с цел да компенсират бойкотирания съветски нефт и да предотвратят повишение на цените, оповестява БНР.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР