Президентът Владимир Путин похвали Руската православна църква за подкрепата на

...
Президентът Владимир Путин похвали Руската православна църква за подкрепата на
Коментари Харесай

Путин похвали Руската православна църква за подкрепата ѝ във войната

Президентът Владимир Путин похвали Руската православна черква за поддръжката на съветските сили, които се бият в Украйна, оповестява " Ройтерс ".

Това се случи по време на обръщение по случай православната Коледа по Юлианския календар, предопределено да сплоти хората зад неговата визия за съвременна Русия.

Кремъл разгласява известието на съветския водач, откакто на Бъдни вечер той присъства самичък на службата в Благовещенската катедрала в Московския Кремъл, вместо да се причисли към други богомолци в обществено честване.

В своето Путин декларира, че вижда Руската православна черква като значима стабилизираща мощ за обществото във време, което той дефинира като исторически конфликт сред Русия и Запад във връзка с Украйна и други въпроси.

" Дълбоко удовлетворяващо е да се отбележи огромният конструктивен принос на Руската православна църква и другите християнски вероизповедания за обединяването на обществото, запазването на историческата ни памет, възпитанието на младежите и укрепването на института на фамилията ", показва президентът.

" Църковните организации дават приоритет на поддръжката на нашите воини, участващи в специфичната военна интервенция (в Украйна). Такава огромна, комплицирана и в действителност безкористна работа заслужава откровено почитание ".

Вчера стартира разпореденото от Путин 36-часово прекратяване на огъня по случай коледните празненства.

Украинските управляващи обаче реагираха негативно на концепцията за преустановяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я назова " опит за прекъсване на украинската атака в Донбас ", а западните съдружници на Киев обявиха, че преглеждат предлагането за помирение от Путин като опит за приемане на " глътка въздух " на фона на буксуващата война на Путин.

Така, вчера продължи размяната на артилерийски огън между двете воюващи страни.

Въпреки че доста православни християни честват Коледа на 7 януари, подкрепата на Руската православна черква за войната на Москва в Украйна разгневи огромна част от украинските православни вярващи и разцепи международната православна черква.

От 260 милиона православни християни в света, към 100 милиона са в самата Русия, а някои от живеещите в чужбина поддържат Москва.

Други обаче са изрично срещу и отхвърлят изказванието на Москва, че нейното навлизане на 24 февруари предходната година е било за обезпечаване на личната ѝ сигурност и тази на рускоговорящото население в Украйна.

В Украйна има към 30 милиона православни вярващи, разграничени сред Украинската православна черква на Московската патриаршия и две други православни църкви, едната от които е автокефалната или самостоятелна Украинска православна черква.

По време на петъчната служба Московският патриарх Кирил разкритикува Украйна за репресиите срещу клона на православната черква с дългогодишни връзки с Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР