Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение

...
Президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху промените в Закона за военното разузнаване

Президентът върна за ново разискване Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване.

Държавният глава не е склонен с измененията, с които се дава опция цивилно лице да оглави Служба „ Военна информация “ като опция на досегашното условие да е военнослужещ. Това не подхожда на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България. Ръководителят на службата следва да има нужната експертиза, изразяваща се в характерни знания и професионален опит, за обезпечаване осъществяването на главните ѝ задания, свързани не просто с извличане на разследваща информация, а и с информация, нужна за защитата на страната и за отбраната на националната сигурност от външни похищения, опасности и закани.

Създава се риск от нарушение на правилата на централизираното ръководство и надзор на разследващата активност и на политическия неутралитет. Приетият закон внася несъгласуваност в уредбата по отношение на ръководство на системата за отбрана на националната сигурност и основава казус при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава осъществяването на длъжността.

***

Пълен текст на претекстовете за връщане за ново разискване в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Закона за военното разузнаване, признат от 44-то Народно заседание на 26.07.2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР