Президентът в събота отправи критики срещу премиера заради френското предложението

...
Президентът в събота отправи критики срещу премиера заради френското предложението
Коментари Харесай

Президентът критикува премиера за френското предложение за Северна Македония, с което той няма общо

Президентът в събота насочи рецензии против премиера поради френското предлагането за повдигане на ветото за Северна Македония. Румен Радев обвърза с него Кирил Петков , макар че то беше изпратено от Е вропейския съюз до Народното събрание, а не до държавното управление и министър-председателят не може да вземе решение по него.

"Не може министър-председателят да внася нещо в Народното събрание, без да съобщи позиция - той не е пощальон, а министър председател! ", сподели Радев в изказване пред медиите в събота.

По същото време Петков задочно отговори на рецензиите на Радев в изявление за като уточни, че той е видял френското предложение едвам в събота, тъй като в петък то е било пратено до Народното събрание, а не до кабинета му.

Той напомни и че в сряда по негова самодейност както и всяко деяние на България по тематиката за началото на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз, могат да се разискват и вземат решение само от депутатите в Народното събрание.

Твърдението на президента Радев, че Петков е „ внесъл “ френското предложение в Народното събрание е неверно, защото то беше

След изявлението на Радев в събота вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова го упрекна, че сее неоснователни подозрения по тематиката за Северна Македония и употребява родолюбието на българите, с цел да си подвига рейтинга.
 Корнелия Нинова
"Г-н президент, спрете да спекулирате с тематиката Македония ",

„ Призовавате държавното управление да разсее всички подозрения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате Вие. Кабинетът не един път съобщи: Няма да смъкваме ветото. Единственият орган, който може да се произнася е Народното събрание “, добави Нинова.

Тя написа още, че Народното събрание е най-висшият орган и по тази причина единствено то може да трансформира изискванията по контракта със Северна Македония.

„ Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския народен интерес. (…) Да използваш същинското родолюбиво възприятие на българите, с цел да си правиш политически пиар и да трупаш персонален рейтинг е измама “, написа още Нинова.
Какво е това предложение и какво значи
Така нареченото френско предложение е план за преговорна рамка, направена от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя включва българските условия към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие би трябвало да извърши, с цел да влезе страната в Европейския съюз.

Ако документът, изпратен от френското председателство, се одобри от България и всички други страни членки на Европейски Съюз, това би означавало, че страната ще вдигне ветото си върху началото на договарянията за присъединение на Северна Македония и те могат да стартират. Така дали се развиват договарянията ще зависи и от осъществяването на българските претенции.

Според президента Радев френското предложение е „ стъпка в вярната посока, само че остават въпроси “. Той сподели още и че чака от „ държавното управление да обясни тези въпроси “ и да изиска ясни механизми и гаранции за решаването на проблемите.

По думите на премиера Петков Народното събрание би трябвало да прегледа европейския документ през идната седмица. Каквото и отношение да вземат депутатите по него, той би трябвало да го съобщи на Европейския съвет, който стартира в четвъртък в Брюксел.

„ Ако Народното събрание не вземе решение дотогава, той ще заяви на Съвета, че България към момента няма решение “, сподели Петков.

Една от точките, които би трябвало да бъдат прегледани, на срещата на върха през идната седмица е обвързвана точно с ветото, което София наложи върху присъединението на Скопие към блока.

Според решението на Министерски съвет от сряда всички представителите на България в Европейски Съюз не могат да дават единодушие по тематиката за започването на договарянията за присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз, до момента в който Народното събрание не реши да вдигне ветото. Петков сподели, че с това решение желае да отстрани всякаква опция за спекулации, че той води политика в Европейския съюз по отношение на Северна Македония, друга от тази на българския парламент.

Румен Радев в събота подлага на критика това, като сподели, че по този метод министър председателят „ трансферира всичко към Народното събрание, без да съобщи ясна позиция “.

Евентуалното повдигане на ветото беше посочено от Слави Трифонов като причина. Това се случи, макар че ветото продължава да е интензивно. Премиерът, че смяна може да настъпи единствено след решение на Народното събрание, а и канцлерът на Германия показаха неодобрение от неналичието на напредък в договарянията сред София и Скопие.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Мини по плажа. Лятото в Одеса пристигна, само че не и туристите  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР