Президентът Тръмп обвини Китай, че не прилага принципа една държава,

...
Президентът Тръмп обвини Китай, че не прилага принципа една държава,
Коментари Харесай

Тръмп: Китай задушава Хонконг

Президентът Тръмп упрекна Китай, че не ползва правилото " една страна, една система " и " задушава " автономията на Хонконг, като се закани да приключи преференциалното отнасяне на територията от страна на Съединени американски щати, написа английският вестник The Times.
В деня откакто Китайският народен национален конгрес утвърди новия закон за националната сигурност, президентът даде обещание наказания против китайските чиновници, изиска нови препоръки за пътешестване, предупреждаващи за заплахата американците да бъдат следени от китайските служби за сигурност в Хонконг, и анулира визите на хиляди китайски студенти.
Възникват опасения, че препоръчаният закон може да трансформира в закононарушение подкопаването на престижа на Пекин в Хонконг.
В сряда държавният секретар Майк Помпео разгласи пред Конгреса, че държавното управление на Съединени американски щати публично е определило, че Хонконг към този момент няма забележителна автономност под китайско ръководство, проправяйки пътя на Съединени американски щати да спрат да третират Хонконг със статута, който е имал като някогашна английска колония.
„ Китай твърди, че пази националната сигурност. Но истината е, че Хонконг беше сигурен и проспериращ като свободно общество “, съобщи Тръмп. „ Решението на Пекин поставя завършек на всичко това. Той уголемява обсега на китайския уред за държавна сигурност в досегашния бастион на свободата. ", предава " Фокус ".
Президентът съобщи, че новият закон е „ явно нарушаване на договорните отговорности на Пекин с Обединеното кралство “ и „ най-новата от серия от ограничения, които понижават дългогодишния и доста горделив статус на града “.
Подкрепен от други високопоставени американски чиновници, в това число държавния секретар Помпео, той продължи: „ Последната интервенция на Китай, дружно с други последни развития, които утежняват свободите на територията, демонстрира ясно, че Хонконг към този момент не е задоволително самостоятелен, с цел да получава специфичното отнасяне, което ние сме си дали на тази територия след предаването й на Китай, който размени обещаната си формула от “ една страна, две системи “ с „ една страна, една система “. Затова заповядвам на администрацията си да стартира процеса на унищожаване на изключенията, които дават на Хонконг друго и особено отношение. "
Доналд Тръмп сподели, че смяната ще обхване " цялостния набор от съглашения, които имаме с Хонконг, от нашия контракт за екстрадиция до нашия експортен надзор ". Той сподели, че Съединени американски щати ще " ревизират препоръките за пътешестване на Държавния департамент за Хонконг, с цел да отразят нарасналата заплаха от наблюдаване и репресии от страна на китайския уред за държавна сигурност ", и съобщи, че Съединени американски щати ще " подхващат дейности за анулация на преференциалното отнасяне на Хонконг като обособена митническа и туристическа територии от останалата част на Китай ”. Съединени американски щати също по този начин ще „ глобяват чиновници на Китайската национална република и хонконгски чиновници, директно или индиректно участващи в нарушаването на автономията и „ задушаването “ на Хонконг, безусловно ограничаващи свободата на Хонконг “.
Президентът също анулира визите за следдипломно образование китайски студенти в Съединени американски щати, за които държавното управление счита, че имат връзки с Народоосвободителната войска. Президентът съобщи, че те са взели участие в „ широкообхватна и натрупала запас акция за придобиване на чувствителни технологии и интелектуална благосъстоятелност в Съединени американски щати “.
В същото време в Щатите митингите поради убития афроамериканец станаха все по-жестоки - към този момент има двама простреляни служители на реда, единият от които умря. Повече за тях - прочетете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР