Президентът свиква утре консултации с всички парламентарно представени сили, преди

...
Президентът свиква утре консултации с всички парламентарно представени сили, преди
Коментари Харесай

Формулата на властта: Консултации при президента и преговори за кабинет

Президентът привиква на следващия ден съвещания с всички парламентарно показани сили, преди да връчи мандата на най-голямата - " ИТН ". Днес стана ясно, че от партията на Трифонов ще беседват за сформиране на кабинет с всички партии без ГЕРБ.

Още от сутринта от " ИТН " оповестиха, че изпращат писмени предложения до всички парламентарни гурпи, без ГЕРБ-СДС, за диалози за лъчение на държавно управление.Уточниха и какво ще разискват.

" За съответните хрумвания, които имаме в ръководството, за имена и постове няма да преговаряме. Това сме го казвали неведнъж и благодарим ви, следете процеса, той ще се случи тук обществено пред всички ", сподели Филип Станев от " ИТН ".

Аргументираха се и за какво не канят ГЕРБ-СДС.

" ГЕРБ няма по какъв начин да бъдат поканени на сходни диалози. Всичко, което се случи в България в стопански, в здравен, в какъвто щете проект е заслуга на ГЕРБ, последните 12 години те са на власт ", добави още Станев.



Тома Биков отговори от парламентарната естрада за какво ГЕРБ-СДС не са поканени, само че Движение за права и свободи ще вземат участие в диалозите.

" Това ще е първото смокиново листо, което ще би трябвало да скрие поддръжката, която сътрудниците от Движение за права и свободи ще би трябвало да дадат за вашето ръководство. Само, че няма да го скрие, ще би трябвало цялостен букет от смокинови листа да съберете, още най-малко 10-15 комисии, плюс още няколко такива патетични абсурда, с цел да обясните на вашите гласоподаватели по какъв начин внезапно партиите на смяната внезапно от три станаха пет. Защото до момента в който тук спорите толкоз остро, по-късно ще отидете на съвещания, да се консултирате там ", разяснява Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Българска социалистическа партия ще взе участие в диалозите с контактна група. Резултатите ще бъдат показани пред Националния съвет на партията и груповият орган ще реши каква ще е позицията на левицата.

" Ние, както декларирахме, сме подготвени за разговор и считаме, че в тази обстановка диалозите сред парламентарните групи са нужни и наложителни, с цел да намерим най-верния път, тъй че да не оставим страната в идващите месеци без устойчиво ръководство. Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна. Разговорите ще продължат и за всичко ще бъдете осведомени обществено ", съобщи Корнелия Нинова, ръководител на " Българска социалистическа партия за България ".

От " Демократична България " дефинираха като положително решението на Има Такъв Народ за разговор с другите политически сили и оповестиха какво е значимо за тях в тези диалози.

" Това, което нас ще ни интересува като първа тематика - по какъв начин те си показват архитектурата на парламентарната настройка, която ще излъчи възможното държавно управление. Втори въпрос - какви цели си слагаме политически да бъдат осъществени от това държавно управление с тази парламентарна поддръжка. И едвам третият въпрос е разискването на техните оферти възможен състав на Министерски съвет ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Движение за права и свободи се въздържаха от коментар всъщност преди срещата. Мустафа Карадайъ беше сбит.

" След срещите ще разясняваме какво е било. Сега няма какво да разясняваме ", сподели Карадайъ.

" Изправи се БГ! Ние идваме! " ще упорстват диалозите да са обществени. Отново обявиха, че не желаят постове, оповестиха от какво няма да правят отстъпка.

" Ангажиментът, който сме поели към българските жители за повишение на приходите и за преизчисляване на пенсиите, за поддръжка на дребните фамилии на децата - тези задължения би трябвало да намерят своето място в програмата на идващото ръководство. Ще настояваме преизчисляването на пенсиите да се случи незабавно ", съобщи ръководителят на парламентарната група Мая Манолова.

Манолова сподели, че няма да поддържат ръководство с присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Репортери: Вера Александрова, Десислава Маркова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР