Президентът си е внушил, че актуализацията на бюджета е магическата

...
Президентът си е внушил, че актуализацията на бюджета е магическата
Коментари Харесай

Проф. Коларова: Радев се страхува от провеждането на избори две в едно

 " Президентът си е внушил, че актуализацията на бюджета е магическата пръчка, която ще подсигурява успеваемостта на служебното държавно управление “, съобщи пред БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова, ръководител на Българската асоциация за политически науки.

" На консултациите при президента надали се приказва единствено за връчването на мандата. Първият и главен приоритет на Радев е актуализацията на бюджета. Правителството разполага с пари и може да се оправи с финансите и без актуализация, само че тя към този момент е заложена. На нея се гледа като на магическа пръчка, която ще подсигурява успеваемостта на държавното управление “, сподели политологът.

Според нея това значи, че от тук нататък всеки гаф на държавното управление на ще се изяснява с това, че бюджетът не е обновен. " Това е нечиста сделка. Пари има и има механизми, посредством които те могат да бъдат употребявани “, съобщи проф. Коларова.

Тя уточни, че най-големият запас, с който може да разполага служебният кабинет, са европейските фондове.

" Както виждате те са блокирали внасянето на Плана за възобновяване и стабилно развиване в Европейската комисия. Блокирали са го, тъй като след корекцията, която направиха, има доста обществени сътрудници, които не са удовлетворени. Това значи, че държавното управление на Радев ще понесе отговорността за недоволството на избрани заинтригувани групи. Ако Народното събрание не утвърди актуализацията на бюджета, което е прекомерно евентуално да стане, служебното държавно управление ще го употребява като една огромна индулгенция “, акцентира проф. Коларова.

Другия въпрос, който също е доста значимо да бъде разискван, е за изборите.

" Тук президентът Радев не би трябвало да има думата, тъй като Народното събрание има суверенното право да дефинира датата за изборите за държавен глава. От тази позиция президентът по всевъзможен метод се пробва да избегне избори две в едно. Това ерозира неговата известност. Виждам логиката той да се опасява от провеждането на избори две в едно, само че не виждам, за какво ползите на Радев за преизбирането му за втори мандат би трябвало да дефинират датата на изборите. Това е много недалновидна позиция, която ще се обърне като бумеранг против него, в случай че той продължи да я отстоява “, уточни политологът.

Ако бъде формирано държавно управление с времеви небосвод от 6-8 месеца ръководство, за което се заприказва от Мая Манолова и други представители на партиите на митинга, то ще има няколко целта.

" На първо място такова държавно управление ще продължи с изчегъртването на ГЕРБ. Вторият заявен приоритет са дълбоките промените, които партиите на митинга дадоха обещание на своите гласоподаватели. Едно е да гласуваш някакъв лист от министри, а напълно друго да изработиш юридическата рамка на промяната и да я приемеш. В този парламент не сме видели образуването на болшинство даже и за съставянето на комисиите “, сподели проф. Коларова.

Ако на 18 август 46 Народно заседание успее да образува непрекъснатите си комисии, доста е значимо по какъв начин парламентарните групи ще си поделят тяхното управление.

" Първият и главен въпрос за всеки един парламент е каква е ролята на опозицията. В последните парламенти опозицията ръководеше доста основни комисии. Въпросът е дали в 46 Народно събрание на опозицията, която в тази ситуация са ГЕРБ и Движение за права и свободи, ще бъдат дадени председателски места на значими комисии. В противоположен случай ще се върнем 20 години обратно към нездравата борба, след която преживяхме политически катаклизми “, безапелационна е проф. Коларова.

Тя акцентира, че острото опълчване, което блокира опцията на Народното събрание да взима неотложни управнически решения, ще ни вкара в рецесия.

" В момента няма икономическа рецесия. Няма икономист, който да се наеме да твърди сходно нещо, с изключение на министрите. Повечето здравни специалисти декларират, че разполагаме с задоволително запаси, с цел да избегнем и здравна рецесия. Ако се стигне до рецесия с COVID-19, тя ще е провокирана от управническа отпадналост, а не от неналичието на запаси. Няма и обществена рецесия. Безработицата е ниска, междинната работна заплата пораства, през последната година пенсиите също се усилиха. За второто тримесечие беше маркиран и рекорден стопански растеж “, заключи проф. Коларова.

Тя предизвести, че политическата борба може да има пагубни последствия във всяко едно от тези посоки. " Може да загубим това преимущество, което сме получили. Трябва да се търси градивен формат на изборите и той е две в едно “, счита проф. Коларовa.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР