Президентът Си Дзинпин подчертава необходимостта от запазване на политическата стабилност

...
Президентът Си Дзинпин подчертава необходимостта от запазване на политическата стабилност
Коментари Харесай

Страх ли я е Китайската комунистическа партия от забавящия се растеж?

Президентът Си Дзинпин акцентира нуждата от опазване на политическата непоклатимост на една необикновена среща на най-висшите водачи на Китай - нов знак, че ръководещата партия става все по-притеснена за обществените последствия от забавящата се стопанска система, написа Bloomberg.

Си споделя на " семинар " на висши водачи на провинциите и министри в Пекин в понеделник, че комунистическата партия се нуждае от по-големи старания " за попречване и разрешаване на огромните опасности ", съгласно формалната осведомителна организация Xinhua. Президентът акцентира, че проблематичните области, пред които е изправено управлението, варират от политика и идеология до стопанска система, околна среда и външна политика.

" Партията е изправена пред дълготрайни и комплицирани проби във връзка с поддържането на ръководството, реформиране и отваряне, трансформиране на стопанската система в пазарно насочена и във връзка с външната политика ", споделя Си, съгласно Xinhua. " Партията е изправена пред остри и съществени рискове, подбудени от уязвимост в духа, липса на потенциал, раздалеченост от хората, бездейност и корупция. Това е цялостна оценка, учредена на действителната обстановка. "

Въпреки че Си е отправял сходни предизвестия преди, в това число през февруари 2018 година, изказванията от понеделник имат признаци на по-голяма неотложност. Мотивът за " сериозните " закани за " дългогодишното предписание " на партията се чува ново.

" Си вижда повече и повече предупредителни червени лампички до момента в който нещата на доста фронтове се провалят ", споделя Етер Ин, сътрудник в консултантската компания Trivium China. - Той желае да притегли вниманието на цялата система към това.

Срещата се организира в същия ден, когато Китай регистрира най-бавния си тримесечен стопански напредък от финансовата рецесия през 2009 година насам. Данните акцентират опасенията, че десетилетията икономическа агресия, която оказа помощ на ръководещата партия да издържи най-дълго спрямо други комунистически режими, може би дава признаци на " задъхване ".
 Китайската стопанска система пораства най-бавно от 28 години
Китайската стопанска система пораства най-бавно от 28 години

Търговската война със Съединени американски щати стартира да тежи на азиатската страна

Китайските водачи би трябвало да се оправят и с по-конфронтационно ориентираната Съединени американски щати при президента Доналд Тръмп, който наложи мита върху китайски артикули за милиарди долари, разтърсвайки финансовите пазари по света. Си е претрупан с спомагателен напън да позволи персонално провокациите, след конституционната смяна, която му разрешава да ръководи за неопределен срок.

Срещата наподобява е планувана скоро, защото законодатели на няколко провинции отложиха своите годишни срещи, с цел да участват на събитието, а държавните медии не известяват авансово за събранието.

Въпреки че понякога Си събира повече от 200-членния централен комитет на партията, с цел да работи по наболели въпроси, това е първият сходен семинар, извършен без цялостно съвещание на органа.
 Защо обещанията на Китай да понижи комерсиалния остатък със Съединени американски щати са неистина
Защо обещанията на Китай да понижи комерсиалния остатък със Съединени американски щати са неистина

Колко ще коства на азиатския колос да съблюдава обещанието си?

Заседание на Централния комитет, известно като пленум, се очакваше в края на предходната година - събитие в политическия цикъл, на което партията нормално се занимава с икономическите политики. Датата за това съвещание още не е планувана.

Комунистическите водачи са изправени пред година, изпълнена с значими дати и юбилеи, в това число 70-ата годишнина от основаването на страната на 1 октомври и 30-ата годишнина от репресиите на партията против демократичните деятели на площад Тянанмън на 4 юни. Тези дати постоянно провокират сливане на дисидентите против режима в Китай.

" Това е коктейл, който може да бъде избухлив, защото хората осъзнават, че ККП към този момент не дава контрактуваните богатства по обществения контракт ", споделя Денис Уайлдър, професор в Джорджтаунския университет и някогашен старши шеф за Азия в Съвета за национална сигурност. " Забавянето на стопанската система до равнища, които не са изпитвани до момента при провежданите промени, е неразучена територия за това потомство водачи на комунистическата партия. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР