Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство

...
Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Румен Радев връчва утре втория мандат - ГЕРБ ще го върнат веднага

Президентът ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ на следващия ден. От ГЕРБ обаче ще върнат мандата незабавно.

От по този начин наречените " партии на митинга " се оповестиха за нови диалози, като " Изправи се БГ! Ние идваме! " обявиха, че ще поканят останалите обединения без ГЕРБ и Движение за права и свободи на такива още другата седмица.

Има ли обаче късмет за кабинет с третия мандат , откакто от Има Такъв Народ обявиха, че излизат в съпротива?

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов удостовери през днешния ден думите на водача си Слави Трифонов, който от Facebook през вчерашния ден разгласи, че партията му минава в съпротива:

" Предложихме кабинет, не получихме поддръжка, изтеглихме кабинета. Ние сме в съпротива, защото всички партии споделиха, че няма да го поддържат ", съобщи Тошко Йорданов от " ИТН ".

От ГЕРБ-СДС се оповестиха за бързо завъртане на конституционната рулетка по връчването на мандати. Определиха концепцията за експертно държавно управление като налудничава:

" Смятам, че търпението на българите ще се изчерпи. Те желаят непоклатимост и сигурност и само до този миг ГЕРБ е потвърдила, че може да им я даде. На България ѝ е нужно постоянно държавно управление, което да взима решения и да носи отговорност ", добави Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От Българска социалистическа партия отхвърлиха да разясняват решението на сътрудниците си от " ИТН ". Все отново се надяват да проведат диалози и с тях, в случай че получат третия мандат.

" При всички случаи сме оповестили, че ще приемем третия мандат при нас и ще преговаряме с всички. Нали знаете, че в политиката се приказва едно в общественото пространство, само че като се седне на съществени диалози на маса стават други неща ", добави Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

Нови избори са неизбежни, в случай че " ИТН " не трансформират позицията си, счита водачът на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов.

" Каненето на диалози зависи от това на кой ще бъде връчен третият мандат, тъй че такива анонси не можем да вършим. Но в действителност здравият разсъдък би трябвало да надделее, тъй като тласкането на страната към избори ми се коства безразсъдно ", разяснява Христо Иванов от " Демократична България ".

От Движение за права и свободи отхвърлиха коментар, а от " Изправи се БГ! Ние идваме! " показаха удивление по какъв начин откакто " ИТН " ръководят 8 от общо 22 парламентарни комисии, се афишират за съпротива.

" Ние ще предложим да проведем диалози. Смятам, че всяка парламентарна групировка има връзка със своите гласоподаватели, има отговорност към тях и всеки самичък може да насочи своето държание по отношение на упованията и проблемите на хората ", сподели още Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

От " Изправи се БГ! Ние идваме! " приканиха и президентът Румен Радев да забави връчването на втория мандат за сформиране на държавно управление, с цел да може да бъде призната актуализацията на бюджета. Малко по-късно президентът разгласи, че още на следващия ден ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС.

Гледайте връчването на втория мандат по Българска национална телевизия и на новинарския ни уебсайт

Репортери: Гергана Гайдарова, Десислава Маркова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР