Президентът Себастиан Пиньера е поискал оставката на чилийското правителство. Ходът

...
Президентът Себастиан Пиньера е поискал оставката на чилийското правителство. Ходът
Коментари Харесай

Пиньера поиска оставката на чилийското правителство

Президентът Себастиан Пиньера е изискал оставката на чилийското държавно управление. Ходът бе предстоящ на фона на всеобщите митинги в страната против властта.

По-рано той разгласи, че се чакат промени в ръководството, с цел да отговорят на настояванията на жителите, които упорстват за промени.

Помолих всички министри да подадат оставка, с цел да се образува нов кабинет, който да отговори на тези нови претенции ", сподели Пинера пред кореспонденти в президентския замък.

Той сподели, че неговото държавно управление " е чуло посланието на хората и в този момент би трябвало да обединим сили, с цел да дадем действителни, незабавни и виновни решения на тези обществени условия ".

Пиньера изрази страдание, че " чилийският народ е станал очевидец на такива жестоки и брутални времена ". Протестите взеха 19 жертви, а стотици други са ранени.

Поводът за начало на всеобщите митинги в Чили стана нарастването на цените за пътешестване в метрото от 30 песо до 850 песо от началото на октомври. Това е една от аргументите. Жителите недоволстват против невъзможността да получат почтено гратис обучение и здравни услуги, ниските заплати и нарастването на налозите.
 Чилийският президент даде обещание промени в държавното управление
Чилийският президент даде обещание промени в държавното управление

Отмениха комендантския час в Сантяго

Мирните митинги от 18 октомври прераснаха в стълкновения с полицията и погроми, в които починаха 19 души. В огромните градове бяха струпани военни и бронетехника. Бе въведен и комендантски час. Днес, седмица по-късно комендантският час бе анулиран.

Малко по-късно в изказване генералния щаб на чилийската войска бе обявено, че се анулира вечерният полицейски час в чилийската столица Сантяго.

Това се случва седмица, откакто армията взе решение за налагането му поради смъртоносните митинги, които заляха страната. Хората желаят стопански промени и оставката на президента Себастиан Пинера.

" Текущата конюнктура ни разрешава да отменим вечерния полицейски час в столицата Сантяго и региона ", показва в известието на генщаба.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР