Президентът счита за необходимо да се определят ясно границите на

...
Президентът счита за необходимо да се определят ясно границите на
Коментари Харесай

Путин: Необходимо е законодателство, което да регулира използването на човешки генетични данни

Президентът смята за належащо да се дефинират ясно границите на допустимите и етични стандарти в региона на генетичните технологии
Руският президент Владимир Путин съобщи нуждата от законодателни механизми, които да контролират потреблението на генетични данни на човек и неговото семейство, оповестява ТАСС.

" Най-важната тематика е генетичната информация. На първо място, имаме потребност от законодателни механизми, които ще подсигуряват правата на жителите, ще контролират въпросите за приемане, потребление, отбрана на генетичните данни на човек и неговото семейство, в това число бъдещите генерации ", Путин споделих.

Президентът акцентира, че всички решения в тази област би трябвало да се вземат " деликатно и деликатно, в стеснен разговор с научната и професионалната общественост ". Според Путин това се отнася и за образуването на единна единна система за предпазване на материали и проби. Държавният глава напомни, че такава работа към този момент е почнала в границите на използването на закона за биологична сигурност. „ Като се вземе поради насъбраният опит, е належащо да се сътвори съвременна правна рамка за всички типове биологични сбирки “, продължи Путин.

Президентът също по този начин прикани за в детайли установяване на процедурата за действие на националната база данни за генетична информация, основана в Руската федерация. „ Считам също по този начин за належащо да се дефинира в детайли процедурата за действието на националната база за генетична информация и националните биоресурсни центрове, един от които ще бъде основан въз основата на Всеруския институт по растенията (генетичните ресурси) на Вавилов, “, сподели Путин.

През 2020 година президентът разпореди на държавното управление с присъединяване на Курчатовския институт да обезпечи годишно финансиране за основаването и действието на национална генетична осведомителна база от 2021 година

„ Съвсем явно е, че законодателството в региона на генетиката би трябвало да отвори поле за научни проучвания и основаване на нововъведения в медицината, ветеринарната медицина, развъждането и в други области. В същото време е належащо ясно да се дефинират границите на възможно потребление на генетични технологии “, сподели президентът в сряда на среща за развиването на генетичните технологии в Русия. Според президента етичните правила в тази област „ би трябвало да бъдат разбираеми, приети от откривателите и бизнеса и, което е от главно значение, [трябва] да бъдат признати от обществото, [трябва] да се радват на доверието на хората “.

Путин напомни, че преди две години започва стратегия за създаване на генетични технологии. В тази връзка президентът предложи да се оценят постигнатите резултати, зародилите проблеми и въз основа на резултатите от диалога да се вземат спомагателни решения, които ще разрешат да се върви напред по-бързо, като се вземе поради скоростта, с която генетиката се развива в целия свят.

" Имам поради както фундаменталната просвета, по този начин и развиването на напреднали промишлености, цели браншове на стопанската система, които са свързани с нея. Предлагам да се концентрира особено внимание върху правната регулация на геномните проучвания и потреблението на генетични технологии. посредством доста комплицирани, противоречиви правни и филантропични въпроси “, продължи президентът.

Също по този начин водачът на страната в близко бъдеще има намерение да подпише декрет за разпоредбите за циркулация на генетични проби от растителни култури, които са стратегически за продоволствената сигурност на страната. „ Убеден съм, че за проби от такива изключително скъпи растителни генетични запаси би трябвало да се ползват специфични правила за работа. Ще подпиша съответния декрет допустимо най-скоро “, сподели Путин. Той означи, че Николай Вавилов и други изтъкнати локални учени и селекционери са посветили целия си живот на запазването на истинските съветски сортове. „ На първо място стратегическите култури, основни за нашата продоволствена сигурност. Говорим, несъмнено, за пшеница и други зърнени култури “, изясни президентът.

Руският водач не изключи въвеждането на нови тласъци за включване на локални компании в създаването на генетични технологии. „ За да превърнем научните достижения в качеството на човешкия живот, е належащо да разтеглим присъединяване на нашите компании и нашия бизнес в програмата за генетични технологии “, сподели президентът. „ Предлагам да помислим за нови тласъци “, сподели той.

Според Путин „ належащо е също по този начин да се развият съществуващите принадлежности за взаимоотношение “. „ Първоначално се договорихме, че ще насърчаваме работата на стратегическите сътрудници на страната в развиването на основни научни и софтуерни области “, 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР