Президентът Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин заявиха в четвъртък,

...
Президентът Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин заявиха в четвъртък,
Коментари Харесай

Финландия и Швеция потеглят към НАТО. Какво значи това?

Президентът Саули Ниинистьо и министър председателят Санна Марин обявиха в четвъртък, че Финландия " би трябвало да кандидатства " за участие в НАТО до дни.

Социалдемократическата партия на Марин ще разгласи решението си в събота като се чака решение от обединението да пристигна още на идващия ден - в неделя.

Попитан в сряда какво ще бъде посланието му към Русия, Ниинистьо уточни: “Моят отговор ще бъде: Вие причинихте това. Погледнете се в огледалото ".

Подобна политика ще преначертае геополитическата карта на Европа и ще накара прилежаща Швеция да кандидатства за участие след нахлуването на Русия в Украйна. Тази промяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

Ако това в последна сметка се случи, ще се постави завършек на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък одобри неутралитет след горчивото проваляне от Съветския съюз по време на Втората международна война. Финландската социална поддръжка за присъединение към НАТО от години беше към 20-25%. Но след нахлуването на Русия в Украйна тя се повиши до рекордните 76%, съгласно последното изследване на публичното мнение. В Швеция 57% от популацията желае да се причисли, още веднъж доста повече, в сравнение с преди войната.

Очаква се НАТО бързо да утвърди молбите за участие на Финландия и Швеция, само че те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави-членки да ратифицират техните кандидатури - развой, който се чака да отнеме шест до 12 месеца.

Официално лице от НАТО съобщи пред " Financial Times ", че и Финландия, и Швеция могат да получат публични предложения до няколко седмици преди основната среща на върха на НАТО в Мадрид, която би трябвало да се състои в края на месец юни.

След ясно декларираното предпочитание на Финландия и Швеция да станат част от военния съюз, Русия заплаши с “последствия” за двустранните връзки и архитектурата на европейската сигурност, в случай че тези две страни в последна сметка влязат в НАТО.

За финландците събитията в Украйна носят натрапчиви мемоари. Съюз на съветските социалистически републики нахлуват в страната в края на 1939 година и в продължение на над три месеца финландската войска оказва яростна опозиция, макар забележителното предимство на Русия. Те заобикалят окупацията, само че в последна сметка губят 10% от територията си. Страната споделя граница от 1300 километра и мъчно минало с Русия.

Какво би се трансформирало?

В някои връзки съвсем нищо не би се трансформирало. Швеция и Финландия станаха публични сътрудници на НАТО през 1994 година и от този момент станаха съществени участници в алианса. Те са взели участие в няколко задачи на НАТО след края на Студената война. Голяма смяна би било използването на " член 5 " на НАТО, който преглежда офанзива против една държава-членка като офанзива против всички. За първи път Финландия и Швеция ще имат гаранции за сигурност от нуклеарни страни.

През 1992 година Хелзинки закупи 64 американски бойни самолета. Три години по-късно тя се причисли към Европейския съюз, дружно с Швеция. Оттогава всяко финландско държавно управление е преразгледало по този начин наречения вид за НАТО. Армията, която обслужва население от 5,5 милиона, има военновременна мощ от 280 000 бойци и общо 900 000 резервисти.

Швеция пое по друг път през 90-те години, като понижи размера на армията си и промени целите от териториална защита към мироопазващи задачи по целия свят. Но всичко се промени през 2014 година, когато Русия анексира Крим от Украйна. Върна се наборната работа и разноските за защита бяха увеличени.

Финландия към този момент е постигнала контрактуваната цел на НАТО за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт, а Швеция изготви проекти за това.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР