Президентът Румен Радев заяви по-рано днес, че не приема премиерът

...
Президентът Румен Радев заяви по-рано днес, че не приема премиерът
Коментари Харесай

Радев не иска трупове, морги, масови гробове и ад

Президентът Румен Радев съобщи по-рано през днешния ден, че не приема министър председателят да гради облика на избавител върху страха, който той самичък раздухва с трупове, морги, всеобщи гробове и пъкъл, който слиза тук. Нека да мислим за психическото положение и имунитета на хората. В същото време, в случай че нещо се обърка, ще има отговорен – Радев. Мнението си президентът изрази в изявление за бТВ.

„ Важно е хората да усетят, че има страна, която мисли за тях. Това въздейства на психическия климат вътре в фамилиите, които са затворени. Имунитетът е доста значим. Когато си под психическо напрежение, той се срутва доста бързо, а това е значимо изискване, с цел да можем да се държим в тази рецесия с доста дребна заболеваемост “, на мнение е Радев.

Той изясни, че е дарил цялата си заплата още март месец на възрастните хора във Видин. „ Не одобрявам моралния апел на хора, които трансфораха дарителството, което е свято нещо и самостоятелен акт, в политически фарс, който се разиграва в Народното събрание. Не е това методът – по команда. Опорочи се и то в българския парламент “, съобщи президентът.

По думите му наложително би трябвало да има помощи за най-бедните. „ Когато приказваме за обществени и стопански ограничения има три условия – да бъдат навременни, налични и безплатни. В момента към момента нямаме никакви безплатни ограничения. Закъсняхме “, счита президентът.

Според него има заплаха гладът да победи страха: „ Гладният човек излиза на улицата и опустошава всевъзможни ограничавания и ограничения. Това ли би трябвало да се случи “, попита президентът.

Румен Радев е на мнение, че незабавно би трябвало да се преразгледат финансовите и капиталови цели. „ Има запас, който забавно за какво държавното управление не разисква. Това е доста значимо, тъй като дефинира и лимита на заема, който ще теглим. Дали ще стигнем до 10 милиарда и ще го изплащат генерации, или ще преразгледаме вътрешните запаси, а такива има “, изясни президентът.

„ Хаосът при излизането от тези строги ограничения може да бъде доста по-вреден от хаоса, който се сътвори при въвеждането на изключителното състояние. Аз не споделям да излизаме в този момент. Излизане не като дата, а какви критерии би трябвало да се съблюдават “, сподели още Румен Радев.

Той моли за това рестриктивните мерки да се ръководят рационално. По думите му не би трябвало да се позволява това, което се случи в Англия. С оправянето на времето хората да излязат на открито в парковете и полицията да не може да се оправи. Президентът даде образец и с някои страни в Западна Европа, където парковете са освободени за самостоятелен спорт.

„ По-добре с ясни правила да се каже - излизате в парка, само че по един или с дете. Да може да се върви на Витоша. Да не би там вирусите да са повече, в сравнение с в градския превоз? Трябва да стане обаче управляемо. Да не стане по този начин, че хората в един миг да омаловажат ограниченията – това е доста по-опасно “, на мнение е Радев.

Никога не съм казвал да падат рестриктивните мерки, време е да мислим за това по какъв начин да излизаме поетапно и безвредно от това положение, сподели още президентът.

„ За здравните ограничения има консенсус – българите се научиха и влязоха в тази роля, съблюдават обществена отдалеченост. Драстично изоставаме с въвеждането на действителни ефикасни социално-икономически ограничения. Това основава напрежение “, предизвести президентът.

По думите му спор с премиера Борисов няма, само че той сложи под въпрос метода на властта. „ Проблем би трябвало да търсим там, където се сблъскват суматохата с действителността – би трябвало ли да се ръководи рецесията с суматоха, със боязън, с трупове от екрана? “, запита Радев. 

Той означи, че СЗО фактически предизвестява, че бързо повдигане на ограниченията може да задейства ковид, само че също така „ към тази пандемия би трябвало да подходим с комплекс от нападателни ограничения – тестване, следене на контактите, изолираност “. По думите му към този момент е бил изпуснат моментът за всеобщо гратис тестване, а без него „ сме с вързани очи “ в пандемията – и то в случай, че излизането от изключителното състояние е по-сложно и от оповестяването му.

„ Според мен не звучи добре, като се споделя: „ Ами, няма да тестваме, тъй като тестванията са скъпи “. Как по този начин са скъпи, когато предходната година се даваха пари за самолети – не бяха ли скъпи? За газопровод… Огромни бюджетни излишъци… “, разяснява Радев.

По думите му властта слага главен акцент върху вложенията в инфраструктурни планове, а би трябвало приоритет №1 да бъде инвестицията в човешките запаси. Именно по този начин България би била по-готова за пандемията, разяснява Радев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР