Президентът Румен Радев заяви, че в климатичните промени не могат

...
Президентът Румен Радев заяви, че в климатичните промени не могат
Коментари Харесай

Радев за водната криза: Не може да се търси причината в климатичните промени

Президентът Румен Радев съобщи, че в климатичните промени не могат да се търсят аргументите за казуса с водата в Перник. Мнението си той отбрани на среща на " Дондуков " 2 с отрасловите министри, на която се разискват проблемите във водния бранш у нас.

Радев запита министрите какви са незабавните подхванати ограничения, по кое време се чака да се възвърне естествения режим на водоснабдяване и има ли риск за здравето на хората.Той изиска отговори и какво се прави с ремонтите на язоворите и кой ще ги прави.

„ Водоснабдяването на Перник е единствено мотивът за срещата. Проблемът е доста по-дълбок – и други градове са на воден режим, а цели села са без вода. Това е неприемливо за 21-и век и действително имаме рецесия във водния бранш. Причините да стигнем дотук са наслоени през годините и са сложни – амортизираната водопреносна система, положението на язовирите, недофинансиране, забавеното асимилиране на евросредства. Но достъпът до чиста питейна вода е главно право на жителите. Водата е стратегически народен запас, влияещ на здравето и качеството на живота и върху стопанската система и демографията на засегнатите области “, настоя президентът при започване на срещата.

Регионалният министър Петя Аврамова уточни, че главната причина е мощно намалял дебит на водоизточниците поради продължителната суша. По думите й вследствие на засушаването има нарушено обикновено водоснабдяване в 5 града и 119 села в страната, като са наранени 127 00 поданици.

„ Тази година е същата като предходните. Сушата не би трябвало да се търси като повода за настоящето положение, поради че тук приказваме за дълготрайна стратегическа политика. Водният режим не би трябвало да бъде дълготрайна мярка, тъй като хората не могат дълго да устоят “, отвърна от своя страна Румен Радев.-->

В отговор Аврамова се съгласи, че размерите на преваляванията са съотносими с предходната година, само че посочи, че казусът е в редуването на огромни интервали с значителни превалявания и такива с продължителни засушавания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР