Президентът Румен Радев заяви, че посоката на страната към Европейския

...
Президентът Румен Радев заяви, че посоката на страната към Европейския
Коментари Харесай

Румен Радев: ЕС и НАТО бяха стратегически цели, какво следва след тях

Президентът Румен Радев съобщи, че посоката на страната към Европейския съюз и NATOе била вярна, само че уточни, че 28 години след началото на прехода съгласно него множеството българи имат потребност от нова смяна.

" Разбира се, че беше вярна (посоката Европейски Съюз и НАТО – бел.ред.), само че това са стратегически цели, които постигнахме от дълго време. Какво следва по-късно? Трябва да търсим. Никой не може по-добре от нас да уточни нашите лични проблеми и никой не може по-добре от нас да ги реши ", сподели Радев в изявление за предаването на Българска национална телевизия " Панорама ".
Връщайки се към спомените си за 10 ноември 1989 година, Радев сподели, че има чувството, че 28 години по-късно множеството българи таят вяра за нова смяна.

" Днес в доста посоки демокрацията е в оттегляне ", счита президентът.

За пагоните и политиката

" Амбициите нямат нищо общо с пагоните. Важно е в политиката да се водим от хрумвания ", съобщи Радев на въпрос не са ли двама генерали доста за върха на страната.

На въпрос за войната сред институциите, президентът съобщи, че не той я е почнал. " Моят звук е резултат на действителността ", сподели Радев и добави, че " войната против президентската институция активизира постоянно институциите " и цяла парламентарна комисия е употребена за оклеветяване на името му.

" Все още има политици, за които националното помиряване значи завършек на техния политически бизнес с омразата ", счита президентът. Той още веднъж разяснява концепциите му за антикорупционното законодателство, като уточни, че доста българи чакат ефикасни ограничения в тази посока и сега са не ги получават. По думите му и двата консултативни съвета по тематиката са били " безспорен триумф ", тъй като след тях е станало ясно кой политик къде стои.

Радев разяснява и концепцията на ръководещите за проверка на приватизационните закононарушения на прехода. " Отговорност би трябвало да носят освен престъпилите закона при приватизацията, само че и отговорните за неналичието на влияние, тъй като затова би трябвало в този момент да се работи по " студени досиета ", счита той.

" Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата да разкриваш схемите в настоящо време ", добави той. Президентът изрази подозрение, че предлаганите законови промени ще бъдат ефикасни и уточни, че законът няма да обгръща хората, които сега са във властта, както и нарушилите разпоредбите, които сега са отвън властта.

За Москва и Иво Христов

" Москва би трябвало да си даде ясна сметка и би трябвало да осъзнае сензитивните тематики на България и да не позволява непремерени позиции. Защото аз имам вяра в положителното бъдеще на нашите връзки макар тежкото завещание от последните години и ще работя за това бъдеще ", съобщи още Румен Радев. Той осъди похищенията върху монументи, а запитан значи ли зиказването му, че дава отговор на апела на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова да излезе с позиция по тематиката, той отговори: Има явен протокол - на Захарова от съветското външно би трябвало да дава отговор Захариева от нашето външно министерство ".

Попитан за думите на депутата от Българска социалистическа партия Иво Христов, който зае позицията на Москва за спасяването на българските евреи и назова 80% от българите " дебилни ", Радев уточни, че той е решил изявлението си като непремерено и се извини. " Но когато искаш оставка, би трябвало да прецениш дали някой от твоите водачи и съпартийци не е казвал нещо ", добави президентът.

Той удостовери, че плануваното посещаване на съветския президент Владимир Путин в България за честванията на 140-ата годишнина от Освобождението следващата година се отсрочва. Отрече това да е обвързвано с идното председателство на Съвета на Европейски Съюз и уточни, че сред двете събития няма връзка.

Защо летците не летяха

Радев разяснява и отхвърли на военните летци от авиобазата " Граф Игнатиево " да летят, като дефинира дейностите им като " обезверен сигнал към власттта, която от години приземява авиацията ".

Президентът добави, че няма по какъв начин дейностите на летците да бъдат координирани от него, тъй като " от повече от година не съм техен пълководец ".

" Лобистите зачертаха труда на военните и върнаха договарянията (за изтребителите) в начална точка ", сподели още той. Радев добави, че казусът е бил употребен за оклеветяване на президентската институция по некомпетентех и нахален метод.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР