Президентът Румен Радев заяви, че България има потенциал да бъде

...
Президентът Румен Радев заяви, че България има потенциал да бъде
Коментари Харесай

Президентът: България има потенциал да изгради институт за устойчиви технологии

Президентът Румен Радев съобщи, че България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Държавният глава сподели това при визитата си в централата на научноизследователския център ЦЕРН край Женева.

"Европейската организация за нуклеарни проучвания – ЦЕРН, се утвърди като стандарт за качество. Гордея се, че български експерти имат принос за развиването на науката, която тук се основава на международно равнище ", сподели президентът на среща с наши сънародници, които работят в организацията в Женева. Той прикани българските учени в ЦЕРН да поддържат развиването на просвета с висока добавена стойност в България. "Бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени ", акцентира Румен Радев.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания в научноизследователския център в Женева, а общо над 100 български експерти сътрудничат с организацията. Радев съобщи, че управлението на ЦЕРН е дало прелестна оценка за работата на нашите експерти там.

По думите на президента България има капацитет да бъде водещата страна при основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа с инсталация, предоставена от швейцарския научноизследователски център и в тази тенденция поддръжката на младите български учени от ЦЕРН с потвърдена експертиза и опит е от извънредно значение. "Бъдещето ще принадлежи на страните, които съумеят да употребяват в оптималната степен капацитета на своите учени ", акцентира президентът.

В централата на Европейската организация за научни проучвания президентът беше посрещнат от генералния шеф Фабиола Джаноти. Румен Радев посети тунела, в който е ситуиран Големият адронен колайдер (LHC) – ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг с периметър към 27 км. Президентът се срещна и с работата на детектора CMS, конструирането на който е с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликта на частици.

По-рано, в диалог с българската общественост в Женева, Радев съобщи, че президентската институция възнамерява огромна среща на сънародниците, живеещи зад граница. Целта е да бъде даден подтик за основаване на Национален съвет за българите в чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР