Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да излезе от

...
Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да излезе от
Коментари Харесай

В Абу Даби президентът Радев акцентира върху зелената енергия

Президентът Румен Радев съобщи, че България би трябвало да излезе от парадигмата на страна единствено транзитираща газ. Това зказа президентът, който е на двудневно публично посещаване в Абу Даби. Президентът съобщи, че се търсят благоприятни условия за диверсификация на доставките и на природен газ, и на нефт от Обединените арабски емирства, само че и благоприятни условия за развиване на планове в зелената сила. България и Обединените арабски емирства подписаха Меморандум за стратегическо партньорство.

В този час президентът Румен Радев е в президентския замък в Абу Даби, където има среща с президента на ОАЕ и държател на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В наличието на двамата водачи се подписва Меморандумът за стратегическо партньорство.

Подписват се и двустранни документи за съгласие в областта на туризма, земеделието, образованието. Преди това Румен Радев откри бизнес конгрес с 20 представители на наши компаниив региона на високотехнологични производства и нововъведенията, превоза, осведомителните и информационните технологии, енергетиката, отбранителната промишленост. На откриването държавният министър за външна търговия на Обединените арабски емирства – Тани Бин Ахмед Ал Зеюди съобщи:

„ ОАЕ влага общо 152 милиона $ в България единствено през 2021-ва година. “ 

“България няма по какъв начин да бъде заобиколена, в случай че желаеме Близкия Изток и Европа да бъдат свързани ”, съобщи Румен Радев. Освен благоприятни условия за импорт на полутечен газ и на нефт, Румен Радев подчертава и върху зелената сила.

" Ние би трябвало да излезем от тази парадигма, че сме страна, която придвижва непознат газ към други страни. Ние можем да произвеждаме горивото на бъдещето - зелен водород и то в големи количества, и да го изнасяме. Разбирате ли промяната на мисленето, промяната на философията? От страна-транзитьор, страна-производител и експортьор на енергийни запаси на бъдещето ", уточни той.

Става въпрос за план на стойност 15 милиарда евро за произвеждане на зелен водород в комплекса „ Марица Изток “. Проектът е създаден от български компании в съдействие с Българска академия на науките, а крайната цел е България да стане и експортьор на зелена сила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР