Президентът Румен Радев започна срещи във връзка с процедурата за

...
Президентът Румен Радев започна срещи във връзка с процедурата за
Коментари Харесай

Главният покурор нарече прибързани консултациите при президента

Президентът Румен Радев стартира срещи по отношение на процедурата за избор на нов основен прокурор. Първата му консултация беше с сегашния обвинител номер 1 - Сотир Цацаров.

Процедурата по закон може да стартира най-рано през юли, тъй като мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 година Затова, съгласно основния прокурор, представен от Нова тв, в този момент консултациите при президента били " прибързани ", само че не пречели, стига да не въздействат върху процедурата. А тя е в ръцете на Висшия правосъден съвет. След като членовете му посочат кой би трябвало да бъде основен прокурор, президентът го назначава с декрет.

Цацаров дефинира днешния си диалог с Радев като " открит и спокоен ". Двамата обсъждали кардинални въпроси.

Цацаров сподели още, че до 2-3 седмици се чака правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за правосъдната власт, които да трансформират пълномощията на основния прокурор и да обезпечат по-стриктен надзор върху неговите дейности. Според Цацаров Европа изисква това и България би трябвало да се съобрази.

" Трябва да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейската комисия. Вече няма място за институционален дебелоглав, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя би трябвало да бъде платена ", безапелационен бе Цацаров.

Във вторник срещите на президента по тематиката за избор на нов основен прокурор не престават с диалог с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР