Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните сили в 47-ото

...
Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните сили в 47-ото
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: Радев провежда консултации с парламентарните групи за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев стартира консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно заседание по отношение на конституционната процедура по сформиране на държавно управление.

Днес президентът ще беседва на " Дондуков " 2 поредно с представителите на парламентарните групи на " Продължаваме Промяната ", ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ".

На 7 декември ще се състоят консултациите с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ".

Това са третите за годината съвещания на президента в опит да бъде формирано постоянно държавно управление откакто след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до съставяне на постоянен кабинет.

След вота на 4 април президентът Румен Радев организира на 19 април, в сходство с конституцията, съвещания с парламентарните сили в 45-ото Народно заседание. На 20 април държавният връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на Даниел Митов, претендент за министър председател, излъчен от най-голямата парламентарна група " ГЕРБ-СДС ". Поканените за диалози - партия " ИТН " и коалиция " Демократична България " обаче отхвърлят да влязат в договаряния и на 23 април мандатът е върнат.

На 28 април президентът връчва втория мандат на претендента за министър председател на втората парламентарна мощ " ИТН " - международната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която незабавно го връща. На 5 май президентът връчва третия, финален мандат за държавно управление в границите на 45-ото Народно заседание, на " Българска социалистическа партия за България ", които също го връщат незабавно.



Така се стига до разпускането на 45-ия парламент, а президентът насрочва нови парламентарни избори на 11 юли и назначава служебно държавно управление с министър-председател Стефан Янев.

След предварителните парламентарни избори на 11 юли, извоювани от " ИТН ", Румен Радев организира на 23 юли съвещания с парламентарните сили в 46-ото Народно заседание, преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление. Коалиция " ГЕРБ-СДС " не взе участие в консултациите при президента с аргумента, че разговорът е нарушен неведнъж и съгласно тях се водят диалози сред останалите парламентарни групи, които имат предпочитание да сформират държавно управление.

На 30 юли президентът връчва първия мандат на " ИТН ". На 6 август номинираният от тях за министър председател Пламен Николов показва на президента изпълнен проучвателния мандат. На 9 август от парламентарните групи на " Изправи се БГ! Ние идваме! " и " Демократична България " афишират, че няма да поддържат препоръчаното държавно управление.

На 17 и 18 август президентът прави спомагателни съвещания с парламентарните сили. На 20 август Румен Радев връчва втория мандат на номинирания още веднъж за министър председател от коалиция " ГЕРБ-СДС " Даниел Митов, който той връща незабавно. Същото прави и коалиция " Българска социалистическа партия за България ", която получава третия мандат на 27 август и го връща на 7 септември.

Президентът Радев разпуска 46-ото Народно заседание, насрочва парламентарните избори на 14 ноември и назначава второто за годината служебно държавно управление с министър председател Стефан Янев.

След третите парламентарни избори през тази година, състояли се на 14 ноември дружно с президентските, евентуалните участници в ръководството - " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " декларират подготвеност за сформиране на държавно управление. Още преди конституирането на новоизбраното 47-мо Народно заседание те организираха серия от диалози в 18 обществени полемики по секторни политики за сключване на съдружно съглашение.

Според Конституцията президентът след съвещания с парламентарните групи връчва първия изследователски мандат за държавно управление на претендента за министър председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, който има седемдневен период да предложи кабинет.

Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР