Президентът Румен Радев започна консултации във връзка с процедурата за

...
Президентът Румен Радев започна консултации във връзка с процедурата за
Коментари Харесай

Среща на Румен Радев и Сотир Цацаров

Президентът Румен Радев стартира съвещания по отношение на процедурата за избор на основен прокурор. Първата му среща през днешния ден беше със Сотир Цацаров. Обвинител № 1 дефинира консултациите като подранили. Изрази удовлетворение обаче от общото мнение с президента, че тези срещи, не би трябвало да въздействат на процедурата по издигането на кандидатури и избора на бъдещия основен прокурор. Президентът Румен Радев акцентира, че чака транспарантна и ясна процедура за номиниране и избор на идващия обвинител номер 1.

Според президента Румен Радев има високи публични упования към идващия основен прокурор във връзка с битката с престъпността и корупцията. Също по този начин президентът чака ясна и транспарантна процедура, при която да бъдат направени номинациите за идващ обвинител номер 1, а заложените в Закона критерии да бъдат прилагани не официално, а на процедура.
 Президентът се срещна с основния прокурор Президентът се срещна с основния прокурор
Президентът и основният прокурор разговаряха и по този начин стартираха инициираните от президента съвещания по отношение на критериите за избор на нов обви...

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година. По закон новата процедура може да стартира най-рано 6 месеца и най-късно 4 месеца преди тази дата. Тоест не по-рано от 10 юли и не по-късно от 10 септември.

Право да оферират претенденти имат не по-малко от трима членове на Висш съдебен съвет, както и правосъдният министър.

Пак по закон най-малко два месеца концепциите на претенденти би трябвало да са качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет преди чуването и избора. За определен се смята този, който получи най-малко 17 гласа от общо 25 членове на Съвета.

След това президента би трябвало да издаде Указ за назначението, като президентът има право да върне кандидатурата. Тогава Висш съдебен съвет или би трябвало да я прегласува още веднъж или да разгласи нова процедура за избор.

Утре президента Румен Радев ще се срещне с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а в четвъртък - с ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР