Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

След изтеклия запис - а сега накъде?

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на парламентарната група " Българска социалистическа партия за България ", стартира преговорният маратон сред Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " ИТН " за реализиране на единодушие за кабинет - публично към този момент без имена и систематизиране на постове. Своя отпечатък в процеса постави и оказалата се обезглавена Комисия за енергийно и водно контролиране, а след изминал запис от съвещание на групата на „ Демократична България “ в Народното събрание сякаш предварителните избори доближават по-бързо.

В петък водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че изтегля партията от договарянията, които в изключително изказване назова „ безсмислени и лицемерни “,припомня БНР. Повод за решението на Трифонов стана изминал запис от съвещание на парламентарната група на " Демократична България ", на което ръководителят ѝ Христо Иванов разяснява договарянията. Заседанието на групата е било закрито и е извършено в зала " Запад " на Народното събрание. Стана ясно обаче, че е предавано онлайн по парламентарния канал, тъй като стриймингът от извършено преди този момент съвещание на една от краткотрайните парламентарни комисии не е бил спрян.

На изключителна конференция от ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да предложения до 17 часа в понеделник Корнелия Нинова да показа името на кандидат-премиер, а в случай че не е подготвена, да стартира дейности за преустановяване на мандата на 47-ото Народно заседание и подготовка за предварителни избори.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов счита, че да се отиде на избори, е най-хубавото управническо решение.

От Движение за права и свободи разпространиха декларация на ръководителя Мустафа Карадайъ, в която той упорства за неотложно преустановяване на този фарс, наименуван договаряния за сформиране на кабинет, приканва Нинова да върне мандата незабавно, с цел да резервира достолепието си, президентът Румен Радев още в понеделник да насрочи датата на предварителните избори, а министър председателят в оставка Кирил Петков да излезе и да отговори обществено на въпроса кой ръководи страната.

Всичко това се случи единствено няколко часа, откакто вицепремиерът в оставка и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи след среща с представители на управленията на парламентарните сили, договарящи за държавно управление, че Българска социалистическа партия евентуално ще задържи мандата за съставянето му най-малко до 12-и август. Намеренията бяха до понеделник идната седмица да се обобщават мненията по нанесените корекции в програмата, и по-късно стартират диалозите за конструкция и личен състав на кабинета.

В събота президентът Румен Радев беше безапелационен, че „ Българска социалистическа партия следва да извърши мандата в сходство с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд “. Оттук нататък се чака решението на мандатоносителя. Стана ясно, че в понеделник ще има Изпълнително бюро на Българска социалистическа партия.

Продължиха реакциите на политическите сили след приключването на записа. От " Демократична България " го разгласиха на страницата си целия. Самият Христо Иванов дефинира като рутинна среща съвещанието на парламентарната група. Според него " някои взимат решения, основани на извадени от подтекста цитати “.

Стана ясно, че Конституционният съд е оповестил за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Тодоров сподели, че КЕВР стопира работа, само че увери, че взетите решения за цените на тока и парното не могат да бъдат сложени под въпрос.

Заедно с покачилия се градус на политическото напрежение и летните температури, беше регистрирана и нараснала заболеваемост от КОВИД-19. Това пък докара до въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения в редица области на страната, измежду които носене на защитни маски на избрани места и при опция работа от разстояние. От понеделник носенето на маски става наложително в градския превоз на София. Не се постанова въвеждане на ограничения на национално равнище, сподели министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова. Няма да се затварят бизнеси.

Главният прокурор Иван Гешев раздаде на членовете на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси 120 тома с материали, свързани с активността и резултатите от работата на прокуратурата. Обвинител номер 1 дава отговор близо 4 часа на въпроси на депутати за активността на държавното обвиняване и за работата на проверяващите органи.

С тържествена заря в родния град на Васил Левски Карлово бяха маркирани 185 години от рождението на Апостола на свободата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР