Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

ВИДЕО Радев връчи мандата на кандидат-премиера Митов, който обяви, че е взел участие в избора на министри

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. Кандидат за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 45-то Народно заседание Даниел Митов дойде персонално в постройката на президентството за връчването на мандата. Заедно с него пристигнаха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„ В осъществяване на чл-. 99 ал 1 от Конституцията ви разпореждам да съставите държавно управление. Очаквам в 7-дневен период да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на публичните упования за правдивост, обществена ангажираност и стопански напредък. Правителство, което да управлява дейно страната и да я изведе от днешната рецесия “, обърна се президентът Румен Радев   към Даниел Митов и връчи досието.



Премиерът в оставка и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи по-рано имената на министрите, номинирани за постове в кабинета.

По закон, в случай че първата политическа мощ те не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната политическа мощ – „ ИТН ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа мощ по преценка на президента.



Държавата има потребност от устойчиво държавно управление. Ще търсим поддръжка от парламентарните групи и партиите, които стоят идеологически най-близо до нас. Ще стартираме с „ Демократична България “. Ще ги поканим най-официално на съвещания, от тях зависи дали ще се отзоват. Ще водим диалози и с „ ИТН “. Това съобщи пред публицисти номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов , откакто взе от президента Румен Радев мандата за сформиране на държавно управление.

„ Днес обявихме персоналният състав на проектокабинета. Видяхте, че това е амалгама сред последователност и опит, от една страна, и от друга – обновяване. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са подготвени от първия ден от стъпването в служба, в случай че бъде признат този състав на кабинета, да влязат в функциите си, тъй че да можем да се оправим както с пандемичната рецесия, по този начин и да предложим ограничения за икономическо възобновяване “, обясни  Даниел Митов.

Той изрази вяра, че в българския парламент може да се възвърне „ естественото, държавническо говорене “. „ Казвали сме неведнъж, че акцията отмина и сега сме в интервал, в който би трябвало да се работи. Държавата има потребност от постоянен кабинет и то бързо “, добави Даниел Митов.

По думите му ГЕРБ-СДС не са водили неофициални диалози. „ Ще ги водим публични, от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да търсим поддръжка. Колкото е належащо ще държим мандата, няма да бавим ненужно процедурата. Ще създадем всичко възможно  да влезем в периоди “, безапелационен беше претендентът за министър председател.

На въпрос дали има вид за връщане на мандата, той отговори, че всички варианти са отворени. Попитан на какви взаимни отстъпки са склонни, Митов сподели: „ Правят се взаимни отстъпки, когато се гооври за поддръжка и обединения. Преодоляването на пандемичната рецесия е главният приоритет, както и икономическото възобновяване по-късно. Живеем в тежки времена и България би трябвало да има ясно позициониране в синхрон с НАТО и Европейски Съюз “, разяснява още Митов.

Той изясни, че персоналният състав на претендентите за министри е разискван сред него и Борисов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР