Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник - първа степен

...
Президентът Румен Радев връчи орден Мадарски конник - първа степен
Коментари Харесай

Радев награди с орден украинския посланик, Москаленко очаква още военна помощ от България

Президентът Румен Радев връчи медал " Мадарски конник " - първа степен на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко, чийто мандат у нас завършва.

Отличието е за всеотдайната работа на дипломат Москаленко в тежките условия на войната против Украйна, както и за неговите изключително огромни заслуги за задълбочаването и разширението на двустранните връзки сред България и Украйна. Мандатът на дипломат Москаленко завършва.

Радев благодари на украинския посланик, че за своя 4-годишен мандат е работил поредно и безрезервно за развиването на двустранните ни връзки. Той изрече благодарност и за отношението на Украйна към българската диаспора там.

Още фотоси от награждаването ТУК> >

" Искам да поднеса своята откровена признателност за вашите поредни и всеотдайни старания за развиването на нашите връзки ", сподели Радев. И посочи поредната и кардинална поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и участието й в Европейски Съюз.

" Нашите страни и нации споделят дълбоки исторически културни и езикови връзки ", сподели Радев.

Посланик Москаленко уточни, че по време на мандата си се е чувствал в страната ни като вкъщи си.

" В началото бе словото, то беше на Бога. Своето начало българо-украинските връзки водят от словото. Светите апостоли Кирил и Методий дадоха първо на нас писменост ", сподели Москаленко, като напомни, че първият украински митрополит е бил българинът Григорий Цамблак.

 Снимка: БТА

Подчерта още, че двата ни народа са надълбоко привързани. " Диаспората в Украйна е всесилен и доста сериозен мост, който сплотява нашите два народа и способства за взаимното обогатяване на двата ни народа ", добави посланикът на Украйна.

 Снимка: БТА

" България поддържа упоритостта и желанието на Украйна да стане членка на Европейски Съюз и НАТО, което е доста значимо за нас. Бих желал да отбележа доста значимия факт, когато Народното събрание одобри декларация с която Гладоморът е приет за геноцид. Сега, когато нашият зложелател прави геноцид в модерна Украйна, ние, украинците, сме доста признателни на Република България, че тя от първите дни ни оказва поддръжка и помощ във всички връзки, и в политическия смисъл, и даването на заслон на стотици хиляди жители, които намират тук покрив и храна, и военно-техническа помощ, която по всички разнообразни разновидности беше предоставена от България на Украйна ", съобщи в словото си Москаленко.

" Смея да се надявам, че ще бъде в прочут смисъл продължена ", добави той във връзка с военно-техническата помощ от България.

 Снимка: БТА

" Постигането на мира зависи от това какъв брой бързо Украйна ще реализира успеха, която е най-късият път към него ", заключи Виталий Москаленко, а на церемонията в Гербовата зала на " Дондуков " 2 участваха и непознати дипломати, като турската посланичка Айлин Секизкьок.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР