Президентът Румен Радев връчи наградите Джон Атанасов на победителите в

...
Президентът Румен Радев връчи наградите Джон Атанасов на победителите в
Коментари Харесай

Президентът Радев връчи наградите Джон Атанасов на български учени

Президентът Румен Радев връчи премиите " Джон Атанасов " на спечелилите в надпреварата за млади български учени в региона на компютърните науки. Конкурсът се организира за 17-та година. Носител на тазгодишната огромната премия е Свилен Кънев - лекар по компютърни науки от Харвард. Негов подгласник с грамота " Джон Атанасов " е Светлин Пенков - лекар по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет.

Носителят на огромната премия Свилен Кънев е старши софтуерен инженер в Гугъл. Като възпитаник е приключил школата на огромния казанлъшки преподавател по физика Теодосий Теодосиев. В момента се занимава с изработването на по-ефективни процесори в огромните центрове за данни.
Свилен Кънев: Ние усъвършенстваме чиповете в тези големи центрове за данни, тъй че те да изхабят по-малко сила и да работят по-бързо.
Научните ползи и работа на Светлин Пенков, отличен с грамота " Джон Атанасов " са фокусирани върху пресечните точки сред роботиката и изкуствения разсъдък. Във Англия е взел участие в екип, създал автомобил, който се движи без лидер.
Светлин Пенков: Сядате, натискате едно копче и казвате желая тази дестинация и автомобилът ви закарва там. Нямахме никакви проблеми, не сме имали никакви злополуки.
Като позитивен знак, президентът Радев уточни, че в огромна част от разработките на младите учени се подчертава върху стимулиране на предприемаческата интензивност, а доста от тях са подплатени с патенти.
Румен Радев - президент на Република България: Най-вече това ме радва, че където и да учите, в каквито и научни звена и лаборатории у нас и по света да работите, вие го вършиме с мисъл за България и съхранявате връзката си с България.
Тази година за първи път се връчи премия в категория " Вдъхновител и основател на гении ". Първият отличен е доктор Бисерка Йовчева, учител в Шуменския университет. С Грамотата " Джон Атанасов " бяха отличени в няколко категории възпитаници и техните преподаватели.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР