Президентът Румен Радев връчи наградата за специален принос към индустрията

...
Президентът Румен Радев връчи наградата за специален принос към индустрията
Коментари Харесай

Светлин Наков получи наградата за специален принос към високите технологии

Президентът Румен Радев връчи премията за специфичен принос към промишлеността на високите технологии в състезанието " Наградите на БАИТ " за 2017 година. Наградата получи програмистът - бизнесмен Светлин Наков, лекар по компютърни науки, експерт в криптирането, основател на Националната академия по разработка на софтуери и притежател на премията " Джон Атанасов ", заяви Българска телеграфна агенция.

За мен е чест да бъда измежду членовете на БАИТ в подобен церемониален миг и да взема персонално присъединяване в награждаването на участниците в състезанието, сподели Румен Радев. Времето, в което гледахме на програмирането като на необичайно занятие за странни хора, от дълго време към този момент е в историята. Това е най-бързо развиващият се бранш в нашата стопанска система и то с доста смели крачки, и с най-голяма принадена стойност, сподели Радев.

Този бранш към този момент е на всички места към нас, ние не може да приказваме за модернизиране на България без този бранш, акцентира той. Без осведомителни технологии и връзки няма бъдеще и аз доста се веселя, че с помощта на хора като вас, България реализира огромни триумфи, разгласи Радев.

Ние имаме своите обичаи и своя голям капацитет, имаме нещо доста скъпо - гения на българската нация, нейната непримиримост в една извънредно лимитирана ресурсна среда, уточни президентът. Това сътвори конкурентоспособен артикул на международната сцена. Най-важното е, че давате образец на младежите, сподели Радев като се обърна към Светлин Наков. Вие сте поели една просветителска задача да работите за образуване на схващане и отговорност измежду младежите, залагате логаритми на държание и полезности в обществото, уточни президентът.

България към този момент стана Силициевата котловина на Европа, само че ще продължим напред, уточни Светлин Наков. Смятам, че частния бизнес би трябвало да спре да се оплаква и да поеме образованието в свои ръце, сподели той. Наков уточни, че неговите упоритости са ориентирани към образованието и желае неговите образователни стратегии да получат и международна популярност.

Вицепремиерът Валери Симеонов връчи оценката в категорията " Значителен корпоративен ИКТ план ". Наградата получи компанията " БГО Медия " за уеб основаната платформа, обвързвана с медицински изследвания, която се употребява във Великобртания. Досега софтуерът се употребява от над 500 хиляди специалисти в Обединеното кралство и съгласно 100 % от запитванията платформата работи добре и пести време, уточни Валери Симеонов.

В състезанието " Наградите на БАИТ " за 2017 година бяха подадени 127 регистрации от 88 персони, компании и институции. Конкурсът отличи носителите на 11 награди в следните категории: " Образователна премия ", " Младежка премия ", " Журналистически принос ", " Държавна администрация ", " Общинска администрация ", " StartUp Компания ", " Успешен български ИКТ артикул ", " Значителен корпоративен ИКТ план ", " Компания-новатор в потребление на авангардни ИКТ решения ", " Компания с максимален принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ промишленост по света " и " Награда за специфичен принос ".

Соня Генова от Добрич на 10 години получи поощрителната младежка премия за специлизиран програмен продукт и в края на церемонията беше поздравена от президента Румен Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР