Президентът Румен Радев възложи на служебния-министър председател да състави кабинет

...
Президентът Румен Радев възложи на служебния-министър председател да състави кабинет
Коментари Харесай

Румен Радев възложи на Димитър Главчев да състави кабинет за седмица

Президентът Румен Радев разпореди на служебния-министър ръководител да сформира кабинет в границите на седем дни, без значение, че такава рамка не е написана. Димитър Гламчев съобщи, че ще сформира кабинет равно далечен от всички политически сили, а точно от специалисти. 

„ Партиите, които не съумяха да обезпечат устойчиво ръководство, съумяха да лимитират оптимално пълномощията на президентската институция, като ги слагат в тясна рамка. Направиха го чисто механично “, съобщи президентът Румен Радев.

„ За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в рецесия не е задоволително да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин. -председател., а да имаш психическата настройка и подготвеност да се заемеш с тази сложна задача. Страната ни се оказа на прага на невиждана конституционна рецесия “, добави Радев.

Президентът акцентира, че Главчев единствен е приел да се нагърби с високата задача.  

„ До 7 дни считам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на съвещания политическите партии, акцентира Радев. Очаквам от вас кабинет, който да е оптимално политически безпристрастен, който да работи в полза на българските жители и България “, добави Радев.

„ Това е мъчно решение, само че каква беше алтернативата, защото аз останах финален, който може да осъществя процедурата, алтернативата беше да хвърлим страната в конституционна рецесия с неразбираеми последствия. Те щяха да бъдат доста зле. С отговорност подобавам към написаното в конституцията и ще го извърша “, съобщи Димитър Главчев.

Той съобщи, че ще показа състав на държавно управление равноотдалечено от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени специалисти.

„ Ще направя по този начин, че да не се срамувате при сключване на указа за държавно управление. Наясно съм, че функционалността на служебното държавно управление е образуване на почтени избори, само че главната функционалност на ръководството е да усъвършенства живота на жителите, ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България, акцентира Главчев. Ще показва претендентите и на политическите сили. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно “, безапелационен е Главчев.

За мен това не е леко решение, знаете какви са упреците към мен, че съм ярка политическа фигура. Последните две години тя поизбледня, а от 8 месеца напълно. Ще заложа на специалисти, имам някой поради, само че това е и въпрос на диалози.

Още от понеделник ще подам заявки за неплатен отпуск. Видяхте, че народните представители направиха стъпки освен за Сметната палата, да контролират връзките.

Главчев съобщи, че последно се е виждал с Бойко Борисов в деня, когато са го избрали за началник на Сметната палата, като е видял освен водача на ГЕРБ, само че и други народни представители.

Служебният министър председател съобщи, че ще се стреми към избори 2 в 1, с цел да се спестят освен пари, само че и време на гласоподавателите, тъй като така и така изборната интензивност е ниска.

„ Имах доста съществени съмнения, само че се оказа, че в случай че не бях приел изпадаме в конституционна рецесия. Ще извърша отговорно това, което ми вменява Конституцията. Освен почтени избори, всяко ръководство би трябвало да има за цел да усъвършенства живота на жителите “, съобщи Главчев.

Запитан дали някои от сегашните министри ще бъдат поканени в да останат на поста, той съобщи, че за момента няма такава изясненост. Запитан за Калин Стоянов и Министерство на вътрешните работи, Главчев съобщи, че не го вижда като партийна фигура, а по-скоро като специалист. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР