Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър

...
Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър
Коментари Харесай

Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев да състави правителство

Президентът Румен Радев разпореди на претендента за длъжностен министър председател Димитър Главчев да сформира държавно управление.

" Страната ни е изправена пред невиждана конституционна рецесия ", съобщи Радев.

По думите му Димитър Главчев единствен е приел да се загърби с тази задача.

" Това е мъчно решение и за двама ни, подобавам с отговорност, това беше единствената опция. Ще ви показва състав на държавно управление равно далечен от всички политически сили ", съобщи Димитър Главчев.

Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия



Гледайте НА ЖИВО ТУК:



Конституцията не планува в какъв период Главчев би трябвало да предложи длъжностен кабинет.

Вчера президентът оповести избора си за длъжностен министър председател от кръга лица, избрани като вероятни претенденти за този пост след направените промени в Конституцията.

Главчев е тясно обвързван с ГЕРБ. Шест пъти е бил народен представител от партията на Борисов, а през 2017 година беше и ръководител на 44-ото Народно заседание.

През юли 2023 година беше определен от Народното събрание за ръководител на Сметната палата.

Решението на президента е направено макар безапелационното гледище на Бойко Борисов за поста длъжностен министър председател да не бъде посочен човек, чиято политическа биография е обвързвана с ГЕРБ.

Според Борисов това ще повлияе на акцията за предварителните избори и би изглеждало все едно неговата партия ръководи в този интервал.

След като Димитър Главчев предложи конструкция и състав на служебния кабинет президентът Румен Радев би трябвало да направи още веднъж съвещания с политическите сили в Народното събрание и едвам след тези диалози издава декрет за назначение на служебното държавно управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР