Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента на

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента на
Коментари Харесай

Президентът Радев наложи вето на разрешението бизнесът да финансира партии

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание на законови промени, разрешаващи финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Става въпрос за текстове от параграфи 2 и 3 от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година, оповестиха от " Дондуков " 2.

Държавният глава приветства гражданската позиция, декларирана на народен референдум от над 2.5 млн. български жители, за ограничение размера на финансовата дотация за партиите. Промените обаче, с които Народното събрание позволи финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската народна власт. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е осъществена смяна в Конституцията, се показва в претекстовете на президента.

С признатите промени партиите стават подвластни от бизнеса, който ще финансира тяхното битие. Така вместо да извършват конституционната си роля да образуват политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с облагата на икономически субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното ръководство е под въпрос, когато партиите и претендентите носят отговорност не пред жителите, а пред своите донори.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР