Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане част от промените

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане част от промените
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху партийната субсидия

Президентът Румен Радев върна за ново разискване част от измененията в Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се вкарва финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Държавният глава приветства гражданската позиция, декларирана на народен референдум от над 2.5 млн. български жители, за ограничение размера на финансовата дотация за партиите. Промените обаче, с които Народното събрание позволи финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската народна власт. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е осъществена смяна в Конституцията.

С признатите промени партиите стават подвластни от бизнеса, който ще финансира тяхното битие. Така вместо да извършват конституционната си роля да образуват политическата воля на народа, партиите закономерно се обвързват с облагата на икономически субекти, част от която ще се връща при тях като дарения. Демократичното ръководство е под въпрос, когато партиите и претендентите носят отговорност не пред жителите, а пред своите донори.

Финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци основава нова изобилна хранителна среда за корупция. Връщаме се към практики, които под натиска на Европа отпаднаха преди 10 години. Официализирането на зависимостта на политическите партии от корпоративни ползи отдалечава страната ни от демократичните европейски страни.

Създават се предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, тъй като те разпределят обществените средства и дефинират спечелилите в публичните поръчки и концесиите. Останалите, и изключително дребните партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот.

Според президента, дълг на гражданското общество в една демократична страна е да противодейства на действителната опасност за обединение сред партия и страна, което Конституцията не разрешава.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР