Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за

...
Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за
Коментари Харесай

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Президентът Румен Радев върна на Висшия правосъден съвет решението за избор на Иван Гешев за основен прокурор. Държавният глава няма да подпише указа за назначение, стана ясно на изключително изказване в президентството.

Президентът Румен Радев акцентира, че изборът на Иван Гешев визира всички жители. Конституцията не ме задължава да стимулирам указа, с който назначавам или отхвърлям избора на основен прокурор , посочи той. Радев напомни, че е желал същинска състезателност с няколко претенденти. Издигането на един единствен претендент ни лишавал от тази състезателност.

Подходът за издигането на единствен претендент бе подкрепено и от изпълнителната власт , посочи президентът. Правосъдният министър не издигнал претендент. Новият основен прокурор трябвало да е подсилен от обществото , съгласно президента Радев.

Той разкритикува и метода на изнасяне и издание на мненията на държавни институции, в това число Министерство на вътрешните работи, ДАНС и ГДБОП, вместо на неправителствени организации. " Така в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка ", съобщи Румен Радев.

Конституцията разпорежда на основния прокурор функционалности, които имат основно значение за правораздаването, призвано да реализира правдивост. Затова и изборът на основен прокурор визира всеки български жител. Изборът на основен прокурор е акт с висока социална значителност и методът на неговото осъществяване би трябвало да основава доверие в обществото, а не да поражда подозрения, разгласи Румен Радев . С тези си претекст той връща избора на Иван Гешев за основен прокурор на Висш съдебен съвет.
 20 от Висш съдебен съвет поддържаха Иван Гешев за основен прокурор
20 от Висш съдебен съвет поддържаха Иван Гешев за основен прокурор

Четирима магистрати бяха срещу

Припомняме, че на 24 октомври 2019 година след десетчасово съвещание , на което бе изслушан претендентът на основен прокурор, Висшият правосъден съвет гласоподава и избра Иван Гешев с резултат 20 " за " и 4 " срещу ".

След избора във Висш съдебен съвет процедурата продължава с предложение до президента, който назначава с декрет определения претендент . Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ". Държавният глава има пълномощието да не подпише декрет а и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Той може да направи това единствено един път, като при прегласуване на същата кандидатура във Висш съдебен съвет, президентът е длъжен да одобри и подпише указа за назначението. Подобен проблем се състоя при избора на ръководител на Върховен административен съд преди две години .

Въпреки признатото във Висш съдебен съвет решение бе записано протоколът от избора бъде изпратен допустимо най-бързо на президента, самият Румен Радев настоя да се запознае първо със стенограмата от чуването и сред двата тура на локалните избори Румен Радев предизвести, че " няма да работи под напън " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР