Президентът Румен Радев: Въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци не

...
Президентът Румен Радев: Въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци не
Коментари Харесай

България отпразнува Одринската епопея

Президентът Румен Радев: Въпросът за компенсациите на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения

България уважи подвига на българския боец при завладяването на Одринската цитадела през 1913 година „ Разрушените домове и прекършените ориси на тракийските българи не съумяха да изпепелят родовата памет и вярата, че справедливостта някой ден ще спечелва. ” Това сподели президентът Румен Радев по време на тържествено поклонение във връзка Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата. Събитието се организира пред паметника “Одринска епопея ” в градинката до църквата “Св. Николай Софийски ”. В тържественото поклонение взеха присъединяване още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, водачът на БСП-София Калоян Паргов, депутати, общински съветници и жители.

„ Въпросът за дължимите компенсации за парцелите на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения. Това е въпрос на правдивост. Българското общество няма да допусне историческата истина да бъде преиначавана, а горчивите обстоятелства да се замитат под килима на геополитическите съображения ”, съобщи президентът. Според някогашния ни консул в Одрин Георги Димов Турция ни дължи сред 5 и 20 милиарда $.
 На паметника на Капитан Петко Войвода в Кърджали венец и цветя сложиха признателни българи от Тракийско сдружение „ Димитър Маджаров “ и читалище Тракия. Снимка: БНР На паметника на Капитан Петко Войвода в Кърджали венец и цветя сложиха признателни българи от Тракийско сдружение „ Димитър Маджаров “ и читалище Тракия. Снимка: БНР
Почитаме паметта на тракийските ни сънародници и поздравяваме техните потомци, неделима част от народа на обединена България и не престават делото си на предпазване на една от най-древните култури в Европа.Това съобщи пък кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържествено поклонение. Паметника “Одринска епопея ” признателните столичани издигат в интервала 1928-1932 година, с цел да припомнят за саможертвите в подвига на тракийци. На 26 март 1913 година е завладяна непревземаемата одринска цитадела. Завършва една от блестящите интервенции на българската войска през Балканската война. “За историята на Тракия, която би трябвало да се помни, 1913 година е година на великолепие и покруса. Величие, тъй като тракийските българи са показали същински подвиг, с цел да отстоят себе си като българи. Трагедия, защото са претърпяли освен икономическо опустошение, само че са били прогонени от своите земи ”, разяснява още кметът на София.

Британски боен сътрудник:


За 4 седмици българите превзеха 256 км

 Българският лейбгвардейски конен полк влиза в завладения Одрин Българският лейбгвардейски конен полк влиза в завладения Одрин
Една нация с население от по-малко от пет милиона и боен бюджет от по-малко от два милиона лири стерлинги годишно изведе на полето след четиринадесетдневна готовност войска от 400 000 мъже и в течение на четири седмици мина над 256 км във вражеска територия, плени една цитадела и обсади друга, води и завоюва две огромни борби против наличната въоръжена мощ на нация от двадесет милиона жители и спря едвам при портите на вражеската столица.

Историците за Одринската епопея


Акад. Георги Марков:


Морална победа на дедите ни


 03-07-gm Превземането на Одринската цитадела е историческо отмъщение против вековния зложелател. 500 години българите не са имали право да носят оръжие, били са потъпквани, унизени, само че побеждават Османската империя. Това е освен военна и политическа победа, това е морална победа на нашите предци. Те потвърждават, че са почтени за свободата си. И както ген. Стефан Тошев тогава споделя: “Вече не ни освобождават, а ние сме освободители, освобождаваме нашите сънародници ”.

Акад. Константин Косев:


Можем гордо да вдигнем глави


 03-08-kk Хората не са вярвали, че е било допустимо българската войска да победи турците. Генерал Вазов и другите са атакували крепостта и за слисване на цяла Европа те са спечелилите. Това ни изпълва с горделивост и ние пазим в сърцата си загатна за Одринската епопея. Преди години тази борба беше дълго време скрита от историографията, тъй като Балканската война беше табу. Но това е една от борбите, за които можем гордо да вдигнем глави.

Доц. Д-р Станчо Станчев:


За първи път в света – масирана авиация


 03-09-ss Победата при преодоляването на Одринската цитадела е един от върховете на българското военно изкуство, тъй като за първи път тогава българската войска води война в всеобщ състав против доста добре оборудвана цитадела. Тук се демонстрира блясъка на българските артилеристки командири. За първи път в международната военна история се постанова потреблението на огневия вал, използваме масирано авиацията и радиоразузнаването.

В доста градове уважиха подвига и саможертвата


Варна означи Деня на Тракия предварително


Бургас с две сдружения

 В Стара Загора също се състояха тържества във връзка 105 години от рухването на считаната за непревземаема от западните военни експерти Одринска цитадела и Деня на Тракия. В Стара Загора също се състояха тържества във връзка 105 години от рухването на считаната за непревземаема от западните военни експерти Одринска цитадела и Деня на Тракия.
Заради височайшата среща в “Евксиноград ” тази година Варна празнува предварително Деня на Тракия, в който означаваме 105 година от завладяването на Одринската цитадела и отдаваме респект на хилядите наши сънародници, станали жертви на геноцида в Османската империя. Традиционното поклонение с боен обред на паметника на Осми крайморски полк бе проведено предишния петък, вместо на 26 март. Наследници на избитите и прокудени от родните им места тракийци обаче се събраха на митинга на “Възраждане ” и настояха България и Европейски Съюз да изискат от турския президент Реджеп Ердоган да заплати компенсациите от над 10 милиарда $, които Турция дължи съгласно Ангорския контракт.

Две тракийски сдружения в Бургас- “Екзарх Антим Първи ” и “Странджа ” честваха със независими стратегии подвига на българските воини. Дружеството “Екзарх Антим Първи ” е учредено на 15 декември 1896, от Капитан Петко Войвода и братята Петър и Никола Драгулеви. Славната му история обаче не попречи през май предходната година, след “напрежение поради инструкции ”, ръководителят му Тодор Ангелов, който е общински консултант от гражданска квота на АБВ, да разгласи, че напущат Съюза на Тракийските сдружения. От два месеца пък, като формален член на Съюза, е основано Тракийско сдружение – “Странджа ”. Негов ръководител е Стефан Колев, консултант от ГЕРБ. Програмите за празника включваха концерти, музикално- поетична стратегия, галерия от рисунки и други Общото бе поднасянето на венци и цветя пред Паметник на 24-ти Черноморски пехотен полк, само че в разнообразни часове.

“Нашата цел е да пазим паметта и ползите на тракийци. Постоянно прииждат доста хора, към този момент имаме 12 секции в града ”, сподели пред “Труд ” Стефан Колев. “От началото на годината имаме 160 нови заявки за участие. “, разяснява от своя страна Тодор Ангелов. Тържества във връзка 105-та славна годишнина от Одринската епопея се състояха в доста градове на страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР