Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за

...
Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за
Коментари Харесай

Президентите на България и Швейцария обсъдиха сътрудничеството между страните

Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за Изборния кодекс, ще бъде в полза на обществото. Той съобщи, че екипът му работи съществено и до дни ще стане ясно дали ще наложи несъгласие на поправките в изборния закон. Държавният глава направи този коментар в Швейцария.

Визитата е по покана на федералния президент Ули Маурер. Президентите на България и Швейцария са разискали опциите за продължение на българо-швейцарската стратегия за съдействие, битката с корупцията и разкриването на банковата загадка както и съдействието в защитата и сигурността.

Още за визитата от специфичните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.


Тържествената гала по посрещането на българския държавен глава се организира на площада на военно-въздушната база Мейринген. Пред президентите Ули Маурер и Румен Радев беше направена проява на обучение Alpha Scramble - бърза реакция за политане със самолети F18 Хорнет при положение на сигнал за нарушаване на въздушното пространство на страната.

Президент Маурер акцентира, че тази проява е поклон към българския държавен глава и предходната му специалност. Общо е желанието за съдействие в региона на защитата с присъединяване в взаимни планове. Стана ясно също, че Швейцария е подготвена да си сътрудничи с България за откриване на банковата загадка.

Радев благодари на швейцарската страна за готовността да продължим да си сътрудничим в разкриването на банковата загадка, изключително за лица в обсега на новия антикорупционен закон в България.

Преди 6 години у нас започва пилотен план за въвеждане на дуалната система за професионално образование, взаимствана от Швейцария. Целта е да се понижи младежката безработица. Постепенно той се разраства и досега в плана са се присъединили 32 учебни заведения с 1600 възпитаници и 170 компании в 19 български градове.

Проектът е част от българо-швейцарската стратегия за съдействие в размер на на 72 млн. швейцарски франка и изтича тази година. Президентът Маурер съобщи подготвеност програмата да бъде продължена.
Румен Радев, президент на България: Това, което говорихме с президента Маурер, е да излезем отвън обсега на професионалното приблизително обучение, а към този момент да приказваме и за привличане на университети, институти за висше обучение и за, още един път го споделям, за Швейцарско-български център за нововъведения, където да има лаборатории, да има научна инфраструктура, където да се правят научни проучвания. Ули Маурер, президент на Швейцария: При нас дуалното професионално обучение е равнопоставено със приключено университетско обучение. Необходимо е освен да има такива центрове на образование, само че и да има компании, които са подготвени да дават места за образование в практиката. Започва се постоянно с дребни планове, които дават съответни резултати, до момента в който се построи инфраструктура. Аз съм един жив образец на тази система, аз не съм с университетско обучение, имам практическо професионално образование.
Швейцария е перспективен търговски и стопански сътрудник за България. Общо е мнението, че би трябвало да се работи за поощряване на комерсиално - икономическите връзки и вложенията.
 Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в полза на обществото Президентът Радев за Изборния кодекс: Решението ми ще е в полза на обществото
Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за Изборния кодекс, ще бъде в полза на обществото. Той съобщи, че екипът му работи сериоз...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР