Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима българи

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима българи
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои с държавни отличия изтъкнати българи, сред тях и дупничанинът проф. Шекерджийски

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки шестима българи за принос в разнообразни сфери на публичния живот, науката, спорта. „ Представители на разнообразни специалности и призвания, всички те се радват на безспорни триумфи, на справедливо самопризнание и почитание, а това, което ги сплотява повече от всичко, е посветеност и безрезервност в името на престижа и положителното име на България “, съобщи президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

На тържественото събитие с най-висшето отличие – медал „ Стара планина “ първа степен, бяха удостоени спортните деятели Богдан Николов и Илиана Раева, общественикът проектант Елко Хазан, фармацевт-технологът проф. Рахамин Шекерджийски. Ученият проф. Стефан Хаджитодоров беше отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен, а ръководителят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев – с медал „ За гражданска заслуга “ втора степен.

В приветствието си президентът Румен Радев съобщи, че шестимата наши сънародници са посветили своя креативен и житейски път на възхода на Родината, заслужили са самопризнание за приноса си към науката, спорта, публичните действия и гражданското общество. „ Вярвам, че ще продължите да сеете религия в познанието, да възпитавате убеденост в успеха, да работите все по този начин за одобряването на човешкото достолепие и на истината, да отстоявате високите си житейски и професионални стандарти “, обърна се президентът към отличените.

От името на наградените признателност за държавните оценки изрече ръководителят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. „ Тези изключителни награди са същински завършващ венец и апотеоз на нашите професионални триумфи “, съобщи Илиана Раева, като изрази благодарност за поддръжката на фамилиите и на сътрудниците на отличените.

Илиана Раева и Богдан Николов бяха удостоени от президента с медал „ Стара планина “ първа степен за заслуги в региона на спорта. Илияна Раева завоюва голям брой победи в кариерата си като гимнастичка, треньор и старши треньор в националния тим по художествена гимнастика, като основател на първия частен състезателен клуб по художествена гимнастика. Под нейно управление българският народен тим печели многочислени медали от международни, европейски шампионати и Световни купи. Завоюва безспорна европейска купа на европейско състезание през 2022 година, безспорна международна купа на отбор дами през 2013 година и 2022г. Като ръководител на Българската федерация по художествена гимнастика способства за това България да има представители в интернационалните структури на този спорт.

Богдан Николов се занимава с мотоциклетен спорт от 1972 година, като кариерата му минава като играч и като ръководител на Българската федерация по мотоциклетизъм. В интервала от 1995 до 2020 година под негово управление федерацията е провела и провела 40 международни и 71 европейски шампионати. Основен приоритет в работата му е насърчаването на млади гении.

По време на церемонията проф. Рахамин Шекерджийски - заместник-председател на Българската асоциация за фармацевтични технологии, беше награден от президента Радев с медал „ Стара планина “ първа степен за заслуги за развиването на науката и практиката в региона на фармацията в България. Той е професор в Медицинския университет – София, лекар на фармацевтичните науки. Проф. Шекерджийски има близо 80 разработки на лекарствени артикули, като 30 от тях са сполучливо внедрени и добре познати в практиката, измежду които и беналгина. Номинацията на професора за високото държавно отличие е подкрепена с декларация на локалния общински съвет в Дупница – родният град на фармацевта.

С медал „ Стара планина “ първа степен президентът Радев отличи и проектант Елко Хазан за родолюбивата му и просветителска активност във връзка с приноса на България и нейния народ за спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. Елко Хазан е създател на проучването „ Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги “. След привършване на кариерата си като проектант, той отдава всички сили за отстояване на истината за спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта, като инициира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги по тематиката. Архитект Хазан утвърждава съхраняването на истината за спасяването на българските евреи като основа за задълбочаването на българо-еврейските и българо–израелските другарски връзки.

Президентът Румен Радев удостои заместник-председателя на Българската академия на науките проф. Стефан Хаджитодоров с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ първа степен за заслуги в региона на науката. Проф. Хаджитодоров е член-кореспондент на Българска академия на науките в региона на инженерните науки, член е на Съюза на математиците и на Съюза на учените в България. През 2001 година става професор в Централната лаборатория по биомедицинско инженерство. Бил е началник на 20 разработки и контракти, като 17 от тях са внедрени.

Васил Долапчиев беше отличен с медал „ За гражданска заслуга “ втора степен за заслуги за отбрана на човешките права и свободи на хората със зрителни увреждания, тяхната обществена интеграция и пълноценно приобщаване в публичния живот. Като дълготраен ръководител на Управителния съвет на Съюза на слепите в България, Васил Долапчиев e съдействал за развиването на сдружението и за одобряването му като авторитетна организация с висок интернационален авторитет посредством дейната си поддръжка за идеята за заслужен живот на хората със зрителни увреждания. Той е съдействал интензивно за основаването и реализирането на редица начинания и законодателни промени за превъзмогване на изолацията на тази обществена група в българското общество. Васил Долапчиев има извънредно огромни заслуги и за възраждането на спорта измежду незрящите хора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР