Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на
Коментари Харесай

Президентът удостои с орден варненски деец на образованието и науката

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки дейци на образованието, науката и военномедицинското дело, измежду които и президента на ВСУ " Черноризец Храбър " проф. Анна Недялкова (на фотографията вляво). Събитието се състоя през вчерашния ден в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, осведомят от президентската пресслужба.

„ Днешните оценки са акт на благодарност на дълга, който има България като страна и цялото ни общество към хората, които са отдали живота си за напредъка на това общество.

Макар вашите научни действия да са в най-различни области вие имате едно общо, което ви свързва и това е вашият хладнокръвен дух, религия и мъжество, с което придвижвате напред българската просвета “, съобщи президентът в словото си на церемонията.

За своите заслуги в региона на образованието и науката проф. Анна Недялкова получи медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен. Тя е водещ началник и реализатор на повече от 80 български и интернационалните научно-приложни разработки в региона на висшето обучение и има оповестени над 100 публикации и отчети, както и редица монографии, студии, образователни принадлежности.

Доцент Тодор Ангелов Тодоров беше почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен за приноса си за одобряването и развиването на българската просветителна система.

Доцент Тодоров изследва положителните просветителни практики в света и внедряването им у нас, създава критерии за качество на образованието, за въвеждането на конкурсното начало при назначение на шефовете на учебните заведения и други.

За заслуги към Република България и одобряването на престижа на страната по света в региона на образованието и науката с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ огърлие бяха удостоени проф. Владко Тодоров Панайотов и учен Иван Николов Юхновски.

Проф. Панайотов е първият българин, определен за член на научния ръб на Световния конгрес по преправка на потребните изкопаеми. В същия интервал е определен и за член на Международната академия по околна среда към Организация на обединените нации. Проф. Панайотов има над 180 научни изявления у нас и в чужбина, 15 книги, монографии, учебници и над 35 патента.

Със своите значими и пионерни проучвания учен Иван Юхновски дава своя принос в региона на инфрачервената спектроскопия и електронната конструкция на нетрайните и реактивоспособни негативно заредени йони на органичните съединения, междинни артикули на значими химични процеси. Той е създател на над 160 изявления в България и чужбина.

Проф. полковник Крум Кацаров получи медал „ Стара планина “ втора степен за огромните си заслуги към Република България в региона на военномедицинското дело.

Той е доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на болесттите на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Професор Кацаров е един от водещите експерти в региона на гастроинтестиналната ендоскопия в България.

По време на церемонията беше почетен посмъртно с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен проф. Янко Димитриев за приноса си в региона на образованието и науката.

Неговите научни достижения са в областта на стъклообразуването, нетрадиционните стъкла, структурата на неорганични стъкла и синтез на нови материали. В своята научна кариера проф. Янко Димитриев има 38 авторски свидетелства, общо над 200 изявления в интернационалните списания и над 100 изявления в български списания.

Държавният глава акцентира, че има още едно нещо, което свързва наградените дейци на образованието, науката и военномедицинското дело и това е отношението им към образованието на младежите в България и към реализацията на младите учени.

„ Смея да настоявам, че това, което оставяте след себе си на вашите почитатели, е не по-малко значимо и стойностно от самите ваши достижения. Затова са и тези високи оценки “, добави Румен Радев.

Проф. Крум Кацаров благодари от името на удостоените с висши държавни оценки. „ Наградата е извънредно скъпа за нас, тъй като ни демонстрира, че ние в действителност сме създали нещо за страната и нашият труд и работата ни са оценени “, съобщи проф. Крум Кацаров.

Той добави, че науката, без значение от своите области, е групова работа, а полезността на тази премия е, че тя персонализира напъните и работата на колективите. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР