Президентът Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Н.

...
Президентът Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Н.
Коментари Харесай

Президентът награди молдовския посланик у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Президентът Румен Радев удостои посланика на Молдова у нас Н. Пр. Штефан Горда с медал „ Мадарски конник “ първа степен. „ Това висше държавно отличие е самопризнание за поредните старания на дипломат Горда за развиването и задълбочаването на другарските връзки сред нашите две страни през последните четири години “, съобщи президентът по време на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

На церемонията участваха представители на дипломатически задачи, измежду които и инж. доктор Веселин Чипев, почетен консул на Молдова, към който дипломат Горда изрече специфични благодарности.

„ Специално бих желал да отбележа активността на нашето почетно консулство в Пловдив, ръководено от господин Веселин Чипев, който интензивно поддържа плана за съдействие “, съобщи дипломатът и наново благодари за насърчаването на положителното име на Молдова.

В края на 2017-а инж. доктор Чипев получи диплом първа степен на държавното управление на Молдова от молдовския министър-председател Павел Филип. Признанието бе за голямата поддръжка, оказана от почетния консул след естествените бедствия, сполетели Молдова, както и за упоритата му работа за подсилване на дипломатическите, другарските и бизнес връзките сред двете страни.

По време на събитието президентът Румен Радев означи, че в границите на мандата на дипломата политическият разговор сред България и Молдова е траял да се развива във всички посоки от съвместен интерес. „ Приятелските връзки сред двете страни се основават както на мощните културни, духовни, исторически и религиозни връзки, по този начин и на съществуването на над 60-хилядната българска общественост в Молдова, която е значима част от молдовското общество “, съобщи Румен Радев.

Радев изрече признателност към дипломат Горда за положените старания за решение на проблемите на българското национално малцинство в Молдова. „ Посланикът поддържа самодейностите за запазването на Тараклийския държавен университет като стожер на българщината в Молдова “, означи още Радев. Държавният глава уточни, че през последните години търговско-икономическите връзки сред България и Молдова също са се развили, а страната ни е водеща за молдовските туристи дестинация.

Президентът означи и обстоятелството, че молдовският посланик е измежду създателите у нас на Клуба на посланиците, говорещи български език.

В словото си дипломат Горда акцентира, че мотивацията му да приказва красивия български език се дължи на „ уважението и любовта към 1000-летната българска история и цивилизация “. По време на мандата си съумях да посетя 22 от 28-те области на България, пихме чиста планинска вода, влюбихме се в незабравими места, отдадохме респект на героичните каузи на Шипка и Плевен, бяхме на свещени за българите места – неповторими за планетата, само че най-ценното е същинското другарство, което ни свързва с прелестните хора, съобщи посланикът в изявлението си.

Н. Пр. Штефан Горда благодари за българската поддръжка по пътя на европейската интеграция на Молдова. „ Страната ни се нуждае от братското рамо на Европа и на България и по-специално потребност от тази поддръжка има българският етнос, който е два % от популацията ни “, съобщи посланикът. Той означи поддръжката на България за Тараклийския университет, който е единственото българско висше учебно заведение зад граница, както и за стипендиите за образование у нас, които страната ни дава на към 300 молдовски студенти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР