Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на

...
Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои посланика на Полша у нас с орден „Стара планина“ първа степен

Президентът Румен Радев удостои на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 посланика на Полша у нас Кшищоф Краевски с медал „ Стара планина “ първа степен. Висшето държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за задълбочаването и развиването на двустранните връзки сред България и Полша, оповестиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев означи, че връченият най-висш държавен медал е израз на признателност за активността на дипломат Краевски и на смисъла, което страната ни отдава на съдействието с Република Полша. „ Още от първите дни на назначението на дипломат Краевски в България през 2014 година ние започнахме да работим дружно, тогава аз като пълководец на българските Военновъздушни сили “, сподели Румен Радев.

Президентът добави, че вследствие на градивната работа с полския посланик са били реализирани високи резултати във военни учения, пребазирания на полските Военновъздушни сили у нас, взаимна защита на българското небе за нескончаем интервал от време. „ Тогава беше реализирано извънредно равнище на съдействие и другарски връзки освен сред българските и полските летци и авиационни експерти, само че и сред представителите на другите типове въоръжени сили “, съобщи в речта си президентът.

Президентът Радев изрази задоволството си от дейните двустранни връзки на най-високо политическо равнище, а по този начин също и в региона на туризма, образованието, науката, културата. „ Самият факт, че броят на полските туристи пораства всяка година и към този момент е над четиристотин хиляди души, е задоволително индикативен “, съобщи по време на церемонията президентът и добави, че Полша е преди всичко в Европейския съюз по брой студенти, които учат български език в седемте водещи полски университета.

От своя страна дипломат Краевски стартира речта си като рецитира на съвършен български език стихотворението на Ран Босилек „ Я кажи ми, облаче ле бяло “. „ Това стихотворение на българския стихотворец ми беше известно още когато дойдох тук като общоприет консул на Полша, и макар че през последните двадесет години съм го чувал неведнъж, разбирам неговата същина едвам през днешния ден, когато си потеглям от България “, съобщи полският посланик по време на тържествената гала

Кшищоф Краевски съобщи, че за него е огромна чест да получи висшето държавно отличие и уточни, че с края на мандата му като дипломат у нас завършва един доста значим стадий от неговия живот. „ Ще се сбогувам със страната, която се трансформира в мой втори дом “, сподели Кшищоф Краевски и добави, че времето на престоя му у нас се е характеризирал с доста висока динамичност на двустранните връзки на високо равнище.

„ По време на мандата ми Полша потвърди, че е другар на България като поредно подкрепяхме кандидатурата на България за участие в Шенгенското пространство, като сме и близки сътрудници в Европейски Съюз и НАТО “, съобщи още посланикът.

Дипломатът приключи приветствието си като сервира специфични благодарности на своята брачна половинка и щерка за любовта и поддръжката им, която е получавал постоянно от тях.
 bx9o1091  bx9o1044  bx9o1014  bx9o1001
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР