Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на

...
Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на
Коментари Харесай

​Румен Радев удостои посланика на Украйна с орден Мадарски конник първа степен

Президентът Румен Радев удостои на гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 посланика на Украйна у нас Микола Балтажи с медал „ Мадарски конник " първа степен. Високото държавно отличие се връчва за заслугите на дипломата за укрепването и развиването на двустранните връзки сред България и Украйна.


Президентът Радев означи, че връченият медал е освен израз на огромното значение, което България отдава на връзките с Украйна, само че е и самопризнание за високите заслуги на дипломат Балтажи за развиване на връзките сред двете страни.

" Нашите връзки получиха нов подтик след изрично декларираната европейска и евроатлантическа ориентировка на Украйна ", сподели Румен Радев, като добави, че политическият разговор се развива интензивно и е изменена отрицателната наклонност на спад на стокообмена.

Румен Радев изрази и задоволството си от дейните връзки в региона на туризма, образованието, науката и културата. „ Традиционно другарските връзки сред Украйна и България имат здрава основа. Това са нашите дълбоки културни, исторически, езикови връзки. Това е и съществуването на една от най-големите исторически формирали се диаспори в чужбина - украинската, от над двеста хиляди българи ", съобщи по време на церемонията президентът.

От своя страна Микола Балтажи съобщи, че за него е огромна чест да получи високото държавно отличие и уточни, че мандатът му като дипломат у нас е съвпаднал с извънредно мъчно време за неговата страна и благодари за поддръжката на България за държавния суверенитет и териториалната целокупност на Украйна, за систематичните промени, за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна.

" Горд съм, че имах опция да продължа почтено традицията на украинската дипломация в България, почнала с откриването на украинско посолство през 1918 година Оставям прелестната България с невероятни мемоари и топли усеща, ще ми липсват планините, приятелите и гостоприемните хора ", сподели дипломат Балтажи.

В моята кариера това беше особена задача, само че и специфична отговорност, използвах целия си опит и познания за богатството на българо-украинските връзки и съм уверен, че за тях има огромно бъдеще, съобщи още посланикът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР