Президентът Румен Радев трябва да назничи с указ от утре

...
Президентът Румен Радев трябва да назничи с указ от утре
Коментари Харесай

Вижте кои ще са министрите в служебния кабинет на Румен Радев! Премиер ще е бригаден генерал Стефан Янев

Президентът Румен Радев би трябвало да назничи с декрет от на следващия ден длъжностен кабинет. Преди това президентът ще издаде различен декрет за разформироване на Народното събрание и ще насрочи изборите за 11 юли. Засега Радев не е коментирал състава на служебното държавно управление, преди дни загатна единствено, че „ министър-председателят ще бъде българин, мъж “. В общественото пространство се завъртяха имената на част от министрите, които може би ще назначи Румен Радев.

Начело на държавното управление се чака да стане бригаден военачалник и секретар по защитата в президентството Стефан Янев. Роден е на 1 март 1960 година в пловдивското село Поповица. Завършва Техникум по електротехника в Пловдив, учи във Висшето национално военно-артилерийско учебно заведение „ Георги Димитров “ в Шумен, сред 1991 и 1993 година приключва Военната академия в София. Гради кариера в Министерство на защитата, сред 2005 – 2007 година е шеф на департамент „ Tрансформации “ в Центъра на НАTО за битка c тероризма в Анкара. От 2011 до 2014 година е боен аташе в Съединени американски щати.От 27 януари до 4 май 2017 година е заместител министър-председател и министър на защитата в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, а след това е секретар по сигурност и защита на президента Румен Радев.

Друг пловдивчанин се спряга за Министерство на земеделието – проф. доктор Христо Бозуков. Роден е на 14 януари 1960 година в Пловдив, приключва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет. От 2002 година насам е заемал длъжностите началник отдел „ Агротехника и растителна отбрана “, основен секретар, ръководител на Научния съвет и шеф в Институт по тютюна и тютюневите произведения, Пловдив. Между 2013 и 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия в София. В края на януари 2017 година е назначен от президента Румен Радев за длъжностен министър на земеделието и храните в служебното държавно управление на Огнян Герджиков.

Министър на защитата се чака да бъде водачът на „ Нова опция “ Николай Цонев, който бе министър в тройната коалиция.

Според информация на  бившият началник на следствието Бойко Рашков ще оглави Министерство на вътрешните работи. За поста се разяснява и името на пловдивчанина Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България. Узунов заемаше министерския пост и в служебния кабинет на проф. Герджиков.

За министър на обществената политика се спряга различен от някогашните военни в екипа на президента – Гълъб Донев, който към този момент заемаше поста в първия длъжностен кабинет на Радев.

Предположенията са, че за правосъден министър ще бъде оповестена съветничката на президента по правните въпроси Иванка Иванова.

Името на икономиста Асен Василев се тиражира за финасов министър. През 2013 година той бе назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. В средите на левите партии се завъртя и името на Любомира Ганчева, която от април тази година е назначена за консултант по стопанска система и вложения на президента Румен Радев. Ганчева има опит в политиката, тя е била зам.-председател на АБВ, претендент за кмет на Пловдив, претендент за народен представител.

За здравен министър се разисква името на някогашния началник на Здравната каса Дечо Дечев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР