Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална

...
Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

КСНС заседава по евроинтеграцията на РС Македония

Президентът Румен Радев привиква съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика „ Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания ”.

Заседанието ще се организира на 10 януари от 14.00 часа и в него вземат участие ръководителите на парламентарно показаните политически сили.
Екатерина Захариева: Бойко Рашков надмина Цветан Цветанов
Във всяко едно ново държавно управление хората дават толеранс, само че истината е, че част от министрите са били в двата служебни кабинета и хората...
Прочети повече
Важно е да има позиция на този най-висш политически орган. Трябва да ускорим процеса по евроинтеграция на районен съд Македония, само че при ценене на националния интерес. Важно е да разберем, че правата на македонските българи, основаването на условия за тяхното пълноценно включване в публичния, в политическия, в културния живот на страната е въпрос от изключителна значимост и за България. Аз не един път съм призовавал и за преустановяване на езика на омразата, разяснява президентът Радев дни преди КСНС.

В навечерието на съвещанието на съвещателния орган министър председателят Кирил Петков разяснява, че тематиката районен съд Македония е народен въпрос и всички отзиви би трябвало да бъдат чути. Той бе безапелационен, че позицията на страната ни към преговорния развой се резервира, а в ръководещата коалиция има обща и ясна позиция, съгласувана пред очите на целия български народ.

Още идващия вторник, 18 януари, българският министър председател ще отиде в Скопие на среща с бъдещия северномакедонски водач Димитър Ковачевски. Посещението ще бележи ново начало в развиването на двустранните връзки сред двете страни и ще очертае идващите стъпки, които двете държавни управления ще подхващат за решение на отворените двустранни въпроси.

„ Трябва да променим разбирането за това какво в действителност значи районен съд Македония да договаря с Европейски Съюз и в бъдеще да бъде част от него. Нека да приказваме за всички изгоди, които и ние, и РСМ ще имаме от този развой “, съобщи Кирил Петков.
Джамбазки ще желае референдум, в случай че има оттегляне от КСНС за Северна Македония
Евродепутатът Ангел Джамбазки прикани за спокойно събиране по време на КСНС при президента Румен Радаев в понеделник, отдаден на Северна...
Прочети повече
Пред държавната македонска организация Ковачевски пък разяснява, че посреща Кирил Петков с очакване за създаване на съответно приятелско отношение и другарство сред двете страни на всички равнища. Бъдещият министър председател добави, че капацитетът би трябвало да бъде употребен от работните групи, както и в работата на двете държавни управления, на фирмите от двете страни, двете общества и всички значими фактори.

Имаме желание да навлезем всъщност в този развой, с цел да реализираме резултати и да достигнем до разумно доближаване на позициите, в това число и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни поддръжка за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да създадем с Гърция и съм уверен, че с благосклонност и доста работа ще успеем да реализираме и с България, добави той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР