Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения със

...
Президентът Румен Радев свиква консултативна среща за двустранните отношения със
Коментари Харесай

Румен Радев свиква консултации по темата Северна Македония

Президентът Румен Радев привиква консултативна среща за двустранните връзки със Северна Македония и предстоящата покана към нея от Европейския съюз за започване на договаряния за участие.

Срещата ще се организира в понеделник, 30 септември, на " Дондуков " 2 и ще бъде на тематика " Преглед на двустранните връзки сред Република България и Република Северна Македония в подтекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси и предстоящата покана към Република Северна Македония за присъединение към Европейския съюз ".

Поканени да вземат участие са ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, заместител министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, ръководителите на парламентарните групи, ръководителите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народното събрание, както и ръководителят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония.

Припомняме, напоследък договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват. Седмата поред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. Напредък въпреки всичко беше маркиран по тематики като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история.

Още преди месеци вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той уточни, че българската част на комисията е отказала да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз.

Впоследствие тематиката разяснява и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината. " От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя.

Захариева се срещна и със своя сътрудник от македонска страна Никола Петков, пред който още веднъж съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия.

До втвърдяването на тона от македонска страна се стигна и заради обстоятелството, че Европейският съюз отсрочи решението за започване на договаряния за еврочленство със страната през юни, макар че поръчки за това имаше още тази година.

Припомняме и че на 1 август 2017 година страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единомислещи, че подписването на Договора е довело до позитивен подтик в партньорството сред двете страни и е асъдействало за разрешаване на спора с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския контракт.

В България въпросния контракт, подписан с Гърция, беше признат добре. От външното ни министерство оповестиха, че България приветства съглашението за името Северна Македония. Вътрешна македонска революционна организация също се оповестиха в поддръжка и акцентираха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО. От Българска социалистическа партия пък желаеха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически искания към нас с новото име Северна Македония. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР